Novice

Študija napoveduje izenačitev stroškov izdelave električnih in tradicionalno gnanih avtomobilov do 2024

Rezultati analize, ki so jo pripravili pri investicijski banki UBS, kažejo, da bo leta 2022 izdelava električnega avtomobila stala zmernih 1.900 dolarjev več kot tradicionalno gnane različice, do leta 2024 pa naj bi se ta razlika v lastnih stroških povsem izničila.


Pri UBS so prišli do tega sklepa z analizo baterij sedmih največjih proizvajalcev na svetu. Eden pomembnejših sklepov analize je, da strošek izdelave kilovature baterije stalno pada in naj bi do leta 2022 prišel na raven 100 dolarjev. Upoštevajoč, da predstavlja danes strošek baterije med četrtino in dvema petinama skupnega stroška izdelave elektroavta, je jasno, da z nižanjem stroška izdelave baterije izdatno padajo tudi lastni stroški proizvodnje avtov kot končnih izdelkov na strani proizvajalcev.

Pri UBS-u pričakujejo tudi, da bo do leta 2025 kar 17 odstotkov vseh prodanih avtomobilov na svetu baterijsko-električno gnanih, do leta 2030 pa naj bi ta delež zrasel na raven, ko naj bi bili električni štirje od desetih avtomobilov.

UBS-ov analitik Tim Bush je dodal, da po letu 2025 ne bo več prav dosti razlogov za nakup avta z motorjem na notranje zgorevanje. Ob tem je dodal, da bo stalno nižanje stroškov izdelave baterij služilo ne samo kot zadnji žebelj v krsti tradicionalno gnanih avtomobilov, ampak bo prej ali slej izničilo tudi tistih nekaj finančnih prednosti hibridnih modelov.

Predvideva se, da bo intenzivno nižanje stroška izdelave baterij sprožilo hiter preklop na električna vozila, ki so že zdaj vse bolj prodajana v Evropi in na Kitajskem. Slednja ugotovitev je navdihnila Matthiasa Schmidta, neodvisnega analitika avtomobilske industrije, da bo že v letu 2020 v Evropi, od skupno prodanih 11 milijonov vozil, kar milijon baterijsko električnih ali hibridnih.

Te napovedi niso odmaknjene tako zelo daleč v prihodnost, kot si morda nekateri predstavljajo. Konkretno naj bi bilo v Evropi leta 2024 prodanih nekaj več kot poldrugi milijon baterijskih električarjev, samo leto kasneje pa že preko štiri milijone. Pa bo za vse te avtomobile vzpostavljena tudi infrastruktura? Medtem ko največji skeptiki temu ne verjamejo, dodajamo sami, da čaka avtomobilske proizvajalce velik zalogaj. Tega izziva se nekateri med njimi tudi zavedajo in v isti sapi napovedujejo, da nameravajo iz izziva iztržiti kar največ. Pri Volkswagnu so tako že pred časom napovedali, da nameravajo pretvoriti električno energijo v neke vrsto dobrino prihodnosti. In ravno to je nov vir zaslužka, saj že pripravljajo model za trgovanje z njo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Tesla, Volksawagen.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Študija napoveduje izenačitev stroškov izdelave električnih in tradicionalno gnanih avtomobilov do 2024"


xxl
3 leta 5 meseci nazaj

1. EV se ne bo približal ceni fosilcem, ampak bodo fosilce približali EV. Saj cene novim gredo konkretno v višave, poglejte ceno Golfa and Co.
2. Vsaj v Slo, pa še marsikje, še dolgo ne bomo pripravljeni na večje št. EV.
3. Veliko št. EV bo povzročilo občutno dražjo elektriko.
Super. Za koga? Spet za maloštevilne.

pskoda
3 leta 5 meseci nazaj

Saj že vsi vemo, da se jim gre samo za zaslužek in to kar si napisal se ne da izognit

megane16v
3 leta 5 meseci nazaj

žal je pa je za proizvodnjo električnega avta potrebnih manj delavcev, kot za izdelavo klasičnega avta. večji stroški torej odpadejo večinoma na material – baterije

cashy
3 leta 5 meseci nazaj

ko bo več EV in se bodo baterije bolj masovno proizvajale, bodo tudi cene baterijam konkretno padle. Cena komplet avtomobila pa ne bo, kljub manjšim stroškom zaradi manjšega števila delavcev. Le kje bo ta razlika v ceni pristala? V žepu lastnikov proizvajalca avtov.

 
Prenovljeni Tipo tudi v športno uporabni preobleki
Kia vidi prihodnost predvsem v elektrifikaciji