Novice

Tehnične izboljšave za Mazdo MX-5

Mazda je za prodajno uspešen roadster s tradicijo pripravila tehnično nadgradnjo. Ta obsega dvig motorne moči ter izboljšano ergonomijo voznikovega delovnega mesta.

Tokrat načrtno govorimo o tehnični nadgradnji, saj tudi Mazda sama ne govori o osvežitvi modela, čeravno je ta časovno gledano približno na polovici svoje življenjske poti in bi praviloma bila na mestu. Tehnične izboljšave so skupno tri, a sta dve zares omembe vredni, medtem ko se tretja nanaša na povečanje nazivne moči vstopnega 1,5-litrskega štirivaljnika Skyactiv, ki razvija po novem največ 132 konjskih moči (namesto 130).

Japonci še naprej zavračajo pristop h gradnji motorjev z zmanjševanjem delovne prostornine in dodajanjem turbopuhal. Namesto tega stavijo na večanje območja dopustnih motornih vrtljajev, kar naj bi imelo za posledico doseganje večje moči iz kombinacije boljše krivulje navora, še bolj pa višjih dopustnih vrtljajev. Po vzoru podobno hitreje vrteče 1,5-litrske izpeljanke so tudi večjemu bratu, dvolitrskemu štirivaljniku, dodelali mehaniko (glavna gred, odmična gred in ojnice), posledica pa je 24 dodatnih konjskih moči nazivne moči kot prej (184 proti 160) ter, tako zaenkrat samo pavšalno in brez konkretnih številk zagotavljajo Japonci, izboljšana motorna prožnost. Temu pritrjuje tudi podatek, da dodelan dvolitrski Skyactiv dosega večjo moč okroglih tisoč vrt/min kasneje kot prej.

Tretja in zadnja izboljšava uživaške Mazde pa je izboljšana ergonomija voznikovega delovnega prostora. Volanski obroč je bil doslej nastavljiv samo po višini, ne pa tudi po dosegu. Po novem so volanskemu mehanizmu dodali tudi slabih 40 milimetrov vzdolžnega pomika in s tem izboljšali položaj sedenja za višjerasle uporabnike. Tem namreč v iskanju optimalnega položaja ne bo več treba delati kompromisa med dosegom volana in (prekomerno) pokrčenostjo nog. O morebitni spremembi cen Japonci trenutno še molčijo, sami pa ocenjujemo, da se te samo zaradi opisanih nadgradenj ne bi smele opazno spremeniti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Motor Talk. Foto: Mazda, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo obelodanil poslovne načrte prihodnosti
Najbolj brutalen Rapide