Novice

Tehnika Porscheja Taycan še malo bolj pojasnjena

Z namenom vzdrževanja napetosti in pričakovanja Porsche počasi, a vztrajno spušča v javnost podrobnosti o njihovem prvem električnem modelu Taycan.

Pred časom so pojasnili, da se bo konceptni Mission E v serijski podobi imenoval Taycan. Napovedali so tudi, da bosta njegova dva elektromotorja, vsak vgrajen ob svojem paru koles, razvila skupaj preko 600 konjskih moči, kar naj bi mu zagotovljalo pospešek do stotice v manj kot 3,5 sekundah, pospešek do 200 km/h pa v manj kot 12 sekundah. No, ob teh uporabniku relevantnih podatkih so zdaj, za vse tehnične navdušence, povedali še nekaj podrobnosti o motorjih.

V Taycan naj bi vgradili stalno vzbujana sinhrona motorja, kot jih je imel že v LeMansu zmagovalni Porsche 919 Hybrid. Nemci gredo celo tako daleč, da tovrsten tip elektromotorjev imenujejo »turbo med električnimi motorji«. Nameščen imajo rotor s stalnimi magneti, ki ga žene magnetno polje, vzbujeno s strani statorja z (v Porscheju razvitim) aktivnim delom s še posebej gostim navitjem iz bakrenih žic. Za tuljave pravijo, da so namesto običajnih okroglih uporabili pravokotne. S tem so uspeli dobiti večjo gostoto bakra v aktivnem delu motorja, kar ima za posledico boljše zmogljivosti in učinkovitost. Nemci seveda ne bi bili Nemci, če ne bi pri tem zagotavljali, da je vsak od dvojice motorjev, upoštevajoč izjemne zmogljivosti, zelo lahek in kompaktne gradnje.

Posebnost Taycanovega 800-voltnega sistema naj bi bilo izredno hitro polnjenje s kar 350 kilovati. Razsmernika naj bi imela zmožnost brezstopenjskega uravnavanja pulzne frekvence, nad vsem skupaj pa bdi napreden hladilni sistem za uravnavanje temperature vseh pomembnih komponent pogonskega sistema.

Proizvodnja naj bi stekla v drugi polovici 2019, letno pa naj bi načrtovali proizvodnjo 20.000 Taycanov – veliko za Porschejev model, še bolj, ker gre za električni Porsche.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes AMG G65 gre prehitro … v vzvratni prestavi
Audijev električni koncept PB18 e-tron bo razkrit v sončni Kaliforniji