Novice

PRIMA tekmeci pod drobnogledom: kje vodijo in kje zaostajajo?

Vemo, da so si nekateri avtomobilski modeli med seboj popolnoma različni. Nekateri so manjši, primerni za manj številčno družino, spet drugi imajo močnejše motorje ali so bistveno bolj bogato opremljeni kot nekateri drugi. Na koncu smo vseeno izbrali zmagovalca, ki je do 20 tisoč evrov ponujal največ, čeprav bo v spodaj zapisanih poudarkih vsak lahko hitro ugotovil kateri model je bolj primeren za koga.

Seat Ibiza

Marsikdo je bil morda presenečen nad našim izborom med avtomobili s ceno pod 20 tisoč evrov, a ima Ibiza – čeprav ni med največjimi avtomobili v tokratnem izboru – v rokavu kar nekaj adutov. Ob dobri ceni ima skupaj z obema modeloma iz skupine Volkswagen najugodnejše redno vzdrževanje v obdobju petih let. Prepriča tudi z oblikovanjem, udobjem in ergonomijo potniške kabine, saj ima veliko fizičnih stikal in odlagalnih površin. Vsakodnevne vožnje in manevriranje dviguje odlična preglednost iz vozila, pa tudi sicer smo uvrstili njene vozne lastnosti med najboljše. Pri asistenčnih sistemih ne zaostaja dosti za najboljšim, predvsem si zasluži pohvalo za število serijsko vgrajenih asistenčnih sistemov. Ima pa, v duhu varčevanja, zadnje običajne žaromete, 15-palčna platišča in le pet prestav. Ne more se pohvaliti s prepričljivim prtljažnikom.

Volkswagen Polo

Malenkosti so tiste, ki ločijo Polo od Ibize. To sicer ni presenečenje, saj si delita arhitekturo in motorje ter navsezadnje sodita v isti avtomobilski razred. Polo pravzaprav nikjer ne razočara, v vseh segmentih, kljub svojim dimenzijam, se lahko kosa tudi z večjimi modeli. Zelo nas je prepričala potniška kabina, kjer ima precej odlagališč, kakovost izdelave je videti dobra, sedeži so udobni, fizična stikala ostajajo pomemben del notranjosti, kot opcija pa je bila vključena celo dvopodročna samodejna klimatska naprava. Tako kot Ibiza ima najcenejše servise na 5 let, a je malenkost dražji kot španska sestra. Na našem merjenju porabe je bil tisti, ki je porabil najmanj goriva, kljub temu, da ima menjalnik le pet prestav. Je bil pa zato nekoliko manj prepričljiv v dinamični vožnji.

Hyundai Bayon

Bayon v gruči vsekakor opozarja nase z zunanjo podobo, ki med vsemi morda še najbolj izstopa. Zaradi privzdvignjenega strešne silhuete se povečata uporabnost prtljažnega prostora in preglednost iz avtomobila. Sedeže ima udobne, navdušila pa nas je tudi ergonomija s fizičnimi stikali. Želeli bi si nekoliko boljši nabor materialov v potniški kabini. Pohvalno je, da se je ponovno izkazal s serijskim naborom asistenčnih sistemov. Imel je tudi vzvratno kamero v kombinaciji s parkirnimi senzorji in največji zaslon na dotik. Bayonova visoka cena je sicer že na ceniku popravljena z radodarnimi popusti, so mu pa nekaj točk odnesli tudi višji stroški vzdrževanja in zavarovanja v danem obdobju.

Škoda Fabia

Fabia je še tretji model skupine Volkswagen na tokratnem primerjalnem testu. Zaradi razprodane letošnje proizvodnje se trgovci s potencialnimi kupci dogovarjajo individualno, a bodo tisti, ki že čakajo na svoj primerek, za servisiranje na pet let plačali najmanj med konkurenti. Bo pa zato zavarovanje dražje od tistega pri Ibizi in Polu in nad povprečjem naše skupine. Fabia v skladu s Škodinim pristopom ohranja poudarek na uporabni notranjosti, kjer je tudi veliko odlagalnih površin. Ključne elemente se še vedno upravlja s pomočjo fizičnih stikal. Kot edini model ima tudi zadaj prezračevalne šobe na osrednjem grebenu, hkrati pa zelo udobne zadnje sedeže, česar ne bi mogli reči za sprednje sedeže. Serijsko je dobro opremljena z asistenčnimi sistemi, zaradi dodatkov Simply Clever pa ima eno bolj uporabnih potniških kabin. Kljub močnejšemu motorju je bila v dinamični vožnji nekoliko manj prepričljiva kot Ibiza, a je na relacijski vožnji tudi porabila nekoliko manj.

Toyota Corolla

Najdaljši avtomobil na testu je pravzaprav hkrati edini predstavnik avtomobilskega razreda C. Corolla kljub limuzinski izvedbi nudi zelo uporaben prtljažnik, kar je zasluga tudi za limuzine pohvalno velike zadnje odprtine. Skupaj z Joggerjem ima edina prtljažni prostor daljši od enega metra. Ima dovolj klasičnih stikal in odlagališč ter najbolj udobno zadnjo klop med deseterico. Kot edina je bila opremljena s halogenskimi prednjimi žarometi, a je bila tudi edina s pametnim tempomatom in elektronsko ročno zavoro. Pomanjkanje parkirnih senzorjev je Toyotina klasika, nadomešča jo vgrajena vzvratna kamera. Še največ je Corolla izgubila na račun stroškov servisov. Do 120 tisoč kilometrov oziroma v šestih letih je predvidenih osem servisov; cenovno izstopa šesti servis pri 90 tisoč kilometrih s ceno 512 evrov. Corolla odstopa tudi pri najdražjem zavarovanju, nekaj na račun nakupne cene pred popustom, nekaj pa zaradi večje prostornine in moči motorja. Infozabavni sistem ne pozna slovenskega jezika, pa tudi sicer je področje sodobnih pomagal njena šibka točka.

Renault Clio

Clio je ravnokar doživel medgeneracijsko prenovo. Z osveženi podobo, a nespremenjeno potniško kabino ostaja po podatkih uradne statistike drugi najbolje prodajani model pri nas. V notranjosti ima prepoznavno zasnovo, ki jo oplemeniti izbor materialov in odlični sedeži. Še najbolj zmoti, da pod sprednjimi sedeži ni prostora za stopala zadnjih potnikov. Zaslon na dotik je velik, a še vedno ni med najhitrejšimi, zmoti tudi odsotnost fizičnih stikal. S prenovo je Clio pridobil nekaj asistenčnih sistemov, ki so del serijske opreme, hvalimo stikala za klimatsko napravo, kar je pri nekaterih proizvajalcih že prava redkost. Na relacijski vožnji za merjenje porabe je porabil le deciliter več kot najboljši Polo, a zato ni bil med najbolj prepričljivimi v dinamični vožnji.

Peugeot 2008

Enako kot Clio je bil tudi 2008 pred kratkim prenovljen ter ostaja eden bolj všečnih križancev na našem trgu. V potniški kabini ima bistveno več mehkejše plastike kot drugi in v splošnem potniška kabina daje občutek zaznavne kvalitete. Na zadnji klopi zmotijo predvsem kratka sedišča, pa tudi preglednost ni najboljša zaradi visoke bočne linije in manjših stekel. Pri konfiguraciji i-Cockpit smo različnih mnenj, nekomu bo namestitev manjšega volana odgovarjala, drugemu pa preprečila popoln pogled na merilnike. Zaslon na dotik je zelo dober, a manjka nekaj ključnih fizičnih stikal, predvsem za nastavljanje klimatske naprave. Ima dovolj uporabnih odlagališč in kar prostoren prtljažnik. Po meritvah hrupa se je izkazal kot najbolj tih med vsemi, pa tudi pri porabi na relacijski vožnji je bil med boljšimi.

Dacia Jogger

Jogger ni bil najdaljši avto med deseterico, saj gre za model na platformi razreda B. Ima klasični prtljažnik enoprostornega vozila, ki uporabnikom daje največjo razpoložljivo dolžino in z naskokom največ litrov prostornine. Čeprav ponuja dimenzijsko veliko avtomobila za ta denar, nas je v notranjosti poleg zaznavno slabše kvalitete zmotilo, da nima klasičnih fizičnih stikal za upravljanje večopravilne enote. Sprednja sedeža sta mehka, a imata slabši bočni oprijem, zadaj pa bi sedeži lahko bili bolj udobni. Ima osnovne asistenčne sisteme, a se v splošnem na tem področju ne more meriti z najboljšimi tekmeci. Morda bo komu všeč, da je zaradi tega med vožnjo manj piskanja in potencialno manj možnosti za napake, ki bi zahtevale obisk servisa.

MG ZS

ZS kupce nagovarja s cenami, prav tako pa je tudi zelo všečen in dostojno velik. Je zelo prostoren, še posebej izstopa prtljažnik, ki sprejme veliko prtljage predvsem na račun višine. V notranjosti ima dovolj odlagalnih površin in oblazinje iz umetnega usnja. Škoda, da je položaj za volanom precej neprilagodljiv ter je nekoliko manj udoben. Večopravilna enota je prijetno barvita, a izrazito počasna in na trenutke neintuitivna, hkrati pa sistem ne pozna slovenskega jezika. ZS je imel med deseterico najbolj potraten atmosferski bencinski motor, v prid pa mu niso šli niti nadpovprečni stroški vzdrževanja in zavarovanja.

Citroen C3 Aircross

C3 Aircross prihaja iz razreda križancev, zato se lahko pohvali tudi z nekaterimi terenskimi oblikovnimi rešitvami, ki poskrbijo za njegovo prepoznavnost. Gre za najstarejši model v naboru, ki pričakuje generacijsko nadgradnjo, zato mu manjka predvsem sodobnih tehnologij, ki jih kupci v tem razredu pričakujejo. Edini je serijsko brez vgrajenega sistema za zaviranje v sili, prav tako ima enega počasnejših zaslonov na dotik, sistem pa nima slovenskega jezika. Žal se klimatsko napravo nastavlja ravno preko zaslona na dotik. Sprednja sedeža sta zelo udobna, a ne na daljših vožnjah. Ima sicer dovolj odlagalnih površin, a te niso tako uporabne kot pri nekaterih drugih modelih. Motijo relativno visoki stroški vzdrževanja, ki so povezani tudi s servisnim intervalom na 15 tisoč kilometrov. V vožnji je bolj zapisan mirnemu udobju kot dinamiki, na relaciji pa se je po porabi uvrstil na napačen konec razpredelnice.

prima-primaryKako tekmece vidijo slovenski kupci?

Pred nekaj tedni sta podjetji Valicon in Iprom objavili izsledke raziskave o nakupni poti slovenskega kupca*, v katero so vključili tudi proces nakupa avtomobila. V njih so med drugim zapisali, da na odločitev za izbiro avtomobila najbolj vplivajo videz, cena, vozne lastnosti, dobre izkušnje, znamka na splošno ter načini financiranja.

Naš pristop je do določene mere podoben, hkrati pa vemo, da so prodajne številke končni rezultat številnih dejavnikov – nekateri med njimi so vidni in otipljivi, drugi pa sodijo na področje psihologije. V te zadnje lahko štejemo oglaševalske napore znamk (v odvisnosti od proračuna, nabora kanalov in iznajdljivosti vključenih) ter spretnost pristop prodajalcev v zaključni fazi nakupnega odločanja.  Nenazadnje so v igri še dobavljivost modelov in morebitna kanibalizacija sorodnih znamkinih izdelkov.

Dovolj filozofiranja, zaključujemo s številkami o prvih registracijah sodelujočih modelov po zaključenih desetih mesecih letošnjega leta. Upoštevali smo le avtomobile, ki so ostali v prometu na naših cestah vsaj do konca meseca prve registracije.

PRIMA 20k 2023_statistika prodaje

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

*Raziskava je bila izvedena med 29. junijem in 8. avgustom 2023 za štiri kategorije izdelkov in storitev, sodelovalo je 31.187 slovenskih kupcev, analizirani pa so bili rezultati tistih, ki so bili intenzivno vpleteni v nakupno pot in so v zadnjih šestih mesecih opravili nakup.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Presenetljiv nov igralec v električni tekmi
Prodaja električnih vozil: največja ovira ni več doseg, temveč visoke cene