Novice

Pogon e-4orce za štirikolesno gnan električni Nissan

Japonci so letošnji sejem elektronike v Las Vegasu izkoristili za predstavitev demo vozila, opremljenega z vsekolesno gnanim električnim pogonom.

Strogo teoretično gledano gre pri pogonu e-4orce za dokaj običajno zasnovo, saj so ob vsako premo primaknili po en pogonski elektromotor, ki žene en par koles. Posebej globoko v tehnikalije pogona Japonci v Las Vegasu niso šli, kar pomeni, da nam niso zaupali niti njegove sistemske moči. So pa povedali, da ga bodo vgradili v serijsko različico konceptnega modela Ariya, ki so ga pokazali lansko leto v Tokiu in bo zapeljal na tržišče v roku dveh let.

Nov štirikolesni pogon so pospremili tudi z zagotovilom, da se bo ponašal s t.i. vektorskim krmiljenjem pogonske sile med posameznimi kolesi ter da bo po zaslugi posebnega nadzora nad regeneracijo poskrbel tudi za doslej nepojmljivo udobje v vožnji, zelo uravnotežen in predvidljiv način razvoja pogonske sile in, jasno, po zaslugi izredno zmogljivega pogona, tudi zelo športno navdahnjeno vozno dinamiko.

Nissan je težo teh besed poskusil utrditi še s podatkom, da so pri razvoju pogona e-4orce zbrali izkušnje in spoznanja, pridobljene tekom razvoja štirikolesnega pogona Attesa E-TS, s katerim se ponaša legendarni GT-R. Enako naj bi uporabili pri e-4orce znanje, pridobljeno iz razvoja štirikolesnega pogona njihovega terenskega modela Patrol.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota bo gradila pametno metropolo Woven
Renaultov hibridni E-Tech za Captur in Clio