Novice

Toyota daje možnost uporabe njihovih patentov s področja hibridizacije

V pomoč ostalim avtomobilskim proizvajalcem in s tem kot prispevek k hitrejšemu razvoju hibridnih tehnologij bo Toyota dovolila uporabo skoraj 24.000 patentiranih tehničnih rešitev.

Natanko 23.740 Toyotinih patentiranih rešitev s področja hibridnih tehnologij in elektrifikacije avtomobilov bo na voljo ostalim avtomobilskim proizvajalcem do leta 2030. Po besedah predstavnikov japonskega proizvajalca naj bi bile na razpolago njihove rešitve v zvezi s hibridnimi avtomobili, elektromotorji, regulatorji in krmilnimi sistemi. Z načrtovano potezo namreč želijo prispevati k širitvi in hitrejšemu razvoju ponudbe čistejših tehnologij. Po njihovih besedah želijo spodbuditi tudi tiste proizvajalce, ki zaenkrat v svoji ponudbi še nimajo tovrstnih tehnologij in jim poleg strokovnega svetovanja nuditi tudi dobavo določenih komponent, ki so jih do zdaj uporabljali le v svojih vozilih.

Shigeki Terashi, izvršni podpredsednik podjetja je pojasnil, da so se pričeli osredotočati na širše področje od same ponudbe avtomobilov, ker želijo prispevati k splošni uveljavitvi elektrificiranih vozil, ne samo s tehnologijo, temveč tudi z dobavo sestavnih delov in drugih sistemov ostalim proizvajalcem.

Toyotine hibridne rešitve imajo že zavidljivo zgodovino, saj so od predstavitve prvega Priusa leta 1997 prodali že preko 13 milijonov vozil, v katerih hibridna tehnologija združuje konvencionalen bencinski motor z električnim in za večjo učinkovitost uporablja električno energijo, proizvedeno z rekuperacijo pri zaviranju ter v določenih pogojih vožnje. Trenutno Toyotina vozila predstavljajo kar 80 odstotkov celotnega trga avtomobilov s tovrstno tehnično rešitvijo.

Poleg uporabe hibridne tehnologije pa Toyota še vedno polaga precejšnje upe na energijo, pridobljeno iz vodika, saj naj bi bila vozila s pogonom na gorivne celice  po njihovem mnenju še vedno najbolj optimalna izbira, kljub temu, da trenutno tehnologija še ni popolnoma zrela za množično rabo. Naj spomnimo, da so pred leti pri Toyoti omogočili brezplačen dostop do patentiranih tehničnih rešitev tudi na tem področju.

Avtomobilizem.com  (Vir: Auto Express, Reuters. Foto in video: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Toyota daje možnost uporabe njihovih patentov s področja hibridizacije"


tha_man
5 leta 22 dni nazaj

Kul. Sem zadnjič fural novo Corollo in bil pozitivno presenečen nad hibridnim pogonom. Zelo smooth za furat, že 1.8 je fajn, 2.0 se pa kar precej spodobno premakne.

 
Ford Explorer prihaja v Evropo kot priključni hibrid
Volkswagnovi e-Golfi samostojno po Hamburgu