Novice

Toyota povezala slovensko in japonsko znanje s področja rehabilitacijske robotike

V dneh, ko se Univerza v Ljubljani pripravlja na praznovanje stote obletnice, so se v Dvorani rektorjev zbrali vodilni predstavniki japonskih in slovenskih partnerjev za podpis dveh sporazumov, ki urejata njihovo sodelovanje pri raziskavah in razvoju na področju rehabilitacijske robotike.

V začetku junija, ko so pri slovenskem zastopniku znamke Toyota predali Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu Republike Slovenije (URI – Soča) novo vozilo Toyota Auris z vgrajeno ročico BDF za voznike z gibalnimi omejitvami, smo med drugim omenili tudi skupni obisk predsednika Toyote Slovenija Kensuke Tsuchiye in vodstva URI-Soča na Japonskem. Namen obiska je bilo najti stične točke pri izmenjavi strokovnega kadra, raziskavah in razvoju robotiziranih terapevtskih naprav.

Rezultat obiska in začetek sodelovanja slovenskih in japonskih partnerjev s področja znanosti, medicine in gospodarstva predstavljata dva sporazuma*, ki so ju v Ljubljani podpisali predstavniki URI – Soča, Univerze v Ljubljani (UL), Zdravstvene univerze Fujita (Fujita Health University), Fujita Academy in Toyote Motor Corporation. Kot so med drugim zapisali v skupnem sporočilu za javnost, partnerje povezuje enako poslanstvo: posameznikom omogočati večjo mobilnost in jim pomagati do hitrejšega vračanja v ustrezno življenjsko okolje.

Prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, je ob podpisu sporazuma med drugim povedal, da UL že sodeluje v številnih mednarodnih partnerstvih, zdaj pa se pridružujejo novemu za izmenjavo idej, znanja na akademskem in znanstvenem področju z namenom izboljšati kakovost življenja ljudi.

Toyota URI Soča UL (7)Mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI – Soča, je dodal: »Današnji podpis kaže, da v naše znanje zaupajo najuglednejši mednarodni partnerji ter nas potrjuje v prepričanju, da je slovenska rehabilitacija razvojno in strokovno v mednarodnem vrhu. URI – Soča že dolga leta v sklopu znanstveno raziskovalne dejavnosti razvija rehabilitacijske robote in napredno terapevtsko opremo. Pri tem aktivno sodelujemo s svojimi pacienti in medicinskimi strokovnjaki znotraj hiše, kot tudi s fakultetami in gospodarstvom. V zadnjih desetih letih smo razvili številne nove rehabilitacijske robotske naprave in pridobili šest mednarodnih patentov. Nekaj naprav, razvitih v URI – Soča, se že uspešno prodaja na mednarodnih trgih. Zato vidimo velik potencial tudi pri sodelovanju s Fujita Health University in Toyota Motor Corporation, ki veliko vlagajo v spodbujanje mobilnosti za invalide.«

Generalni direktor oddelka za robotiko BR-Medicare, Raziskovalni center Frontier, Toyota Motor Corporation Keisuke Suga je izpostavil: »Zelo sem navdušen in vesel, da lahko najavimo naše sodelovanje pri razvoju in uresničevanju novih tehnologij v rehabilitaciji skupaj z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije – Soča kot tudi z našim dolgoročnim partnerjem Fujita Health University. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil Toyoti Adria, ki nam je pred časom predstavila URI – Soča z obiskom delegacije na Japonskem. Že več kot 85 let pri Toyoti razvijamo inovacije z edinim ciljem: ljudem izboljšati in olajšati življenje. Večina od vas pozna Toyoto kot avtomobilsko družbo oz. proizvajalko vozil. Danes pa se osredotočamo na veliko večjo misijo – uresničevanje vizije Mobilnosti za vse (Mobility for All) – torej mobilnostno družbo. To je nova vizija Toyote.«

Toyota URI Soča UL (3)Dr. Eiichi Saitoh, dr. med., predsednik, profesor in predsedujoči Rehabilitacijske medicine I, Fujita Health University, je izrazil zadovoljstvo, da se povezujejo z vodilnimi rehabilitacijskimi institucijami na svetu in dodal, da se veseli skupnega dela pri razvoju rehabilitacijske robotike, saj se z medsebojnim sodelovanjem razširi in bogati znanje. Tudi dr. Saitoh se je ob podpisu sporazuma zahvalil predsedniku Toyote Adria, Kensukeju Tsuchiyi, za vzpostavitev dragocenih stikov.

Podpis sporazumov sta z nagovorom prisotnih pospremila tudi njegova ekscelenca Masaharu Yoshida, veleposlanik Japonske, ter mag. Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Za začetek naj bi se partnerji usmerili v pogovore o povezovanju pri tehnologijah, ki jih že razvijata URI – Soča in Toyota Motor Corporation v sodelovanju s Fujita Health University. Pri tem URI – Soča in UL tesno sodelujeta v skupnih raziskovalnih programih z Medicinsko fakulteto in Fakulteto za elektrotehniko, Fujita Health University pa s Toyota Motor Corporation v sklopu oddelka za robotiko BR-Medicare, Raziskovalni center Frontier, kjer so specializirani za razvoj in proizvodnjo naprav za rehabilitacijo pacientov po poškodbi ali bolezni za povrnitev oziroma izboljšanje mobilnosti.

Konkretneje se je bodočega sodelovanja dotaknil prof.dr. Zlatko Matjačić, vodja Službe za raziskave in razvoj URI – Soča, ki je v začetku izpostavil njihovo multidisciplinarnost pri delu ter izjemno prednost URI – Soča, da lahko v kliničnem okolju sodeluje ekipa robotikov, biomedicinskih inženirjev z zdravstvenim osebjem, kar jim omogoča vsakodnevno preverjanje napredka razvoja pri pacientih. Takšen pristop so zaznali tudi pri japonskih partnerjih, kjer Fujita Health University in Toyota Motor Corporation predstavljata podoben koncept združevanja multidisciplinarnega znanja na področju rehabilitacijske medicine. Pojasnil je, da je prvi Toyotin proizvod s tega področja, rehabilitacijski robot Welwalk (na trgu od leta 2017) ciljno usmerjen v začetno fazo rehabilitacije po možganski kapi, ter omenil komplementarnost z njihovim pristopom, ki ga razvijajo zadnjih pet let. Ta je prvenstveno sicer prav tako namenjen pacientom po možganski kapi, vendar bolj v osrednjem in končnem delu, kjer je poudarek na urjenju dinamičnega ravnotežja in koordinaciji gibanja za varno mobilnost po zaključku rehabilitacije. Po vzpostavitvi formalnega okvira sodelovanja želijo nadaljevati s konkretnim razvojno-raziskovalnim projektom, kjer bi najprej preverili omenjeno komplementarnost obeh pristopov, kasneje pa nadaljevali z aktivnostmi v smislu priprave novega produkta.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

*Sporazum o sodelovanju med Univerzo v Ljubljani in Fujita Health University ter Sporazum o sodelovanju med URI – Soča, Fujita Health University in Toyota Motor Corporation.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porsche Cayenne in Cayenne Coupe Turbo S E-Hybrid žene 680 konjskih moči
Volkswagen brez strehe v segmentu kompaktnih križancev