Reportaže

Do večje samostojnosti s prilagojenim vozilom

Sodelovanje Toyote Slovenija, URI - Soča in AMZS pri ponovnem vključevanju voznikov z gibalnimi omejitvami

Slovenski zastopnik znamke Toyota je predstavnikom Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije (URI – Soča) predal novo vozilo Toyota Auris, ki je z vgradnjo ročice BDF prilagojeno za ljudi z gibalnimi omejitvami.

Mobilnost za vse Toyota URI (9)Hibridno vozilo Toyota Auris z vgrajeno ročico BDF omogoča varno vožnjo ljudem, ki ne morejo uporabljati ali težje uporabljajo noge (paraplegiki, lažje ovirani tetraplegiki, bolniki s cerebralno paralizo ali multiplo sklerozo, osebe po amputaciji … ). Prav tovrstni vozniki URI – Soča med drugim obiščejo po zaključenem procesu rehabilitacije, saj se tam nahaja Laboratorij za ocenjevanje vozniških sposobnosti, kjer med drugim preverjajo sposobnosti oseb s telesnimi okvarami za vožnjo avtomobila ter jim svetujejo glede potrebnih prilagoditev njihovih vozil za zanesljivo in varno vožnjo.

Mag. Robert Cugelj (URI – Soča) je mobilnost povezal s samostojnostjo pri vsakodnevnih opravilih, tako znotraj bivališča kot tudi na poteh, kar vključuje dodaten socializacijski dejavnik. Za izvajanje njihovega programa ocenjevanja in vključevanja voznikov invalidov jim bo v veliko pomoč tudi novo prilagojeno vozilo.

Mobilnost za vse Toyota URI (1)Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyote Adria, je povedal, da Toyota na številnih področjih aktivno prispeva k boljši družbi in ustvarjanju enakih možnosti. Korporacija je med drugim globalni partner Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja v kategoriji mobilnosti, na lokalnem nivoju pa partner Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez ter Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijskega komiteja.

Toyotin interni program Start your Impossible spodbuja pri posameznikih željo po premagovanju meja, iskanju novih izzivov, na področju osebne mobilnosti oseb z invalidnostmi pa se pri tem osredotočajo tako na preventivno dejavnost ob viziji družbe brez nesreč (Heroji v pižami, demokratizacija varnostnih pomagal Toyota Safety Sense), rehabilitacijo (sodelovanje z URI – Soča) kot tudi na življenje po zaključku rehabilitacije (vozilo za šolo vožnje AMZS, ročica BDF).

Med zanimivimi podatki, ki jih je navedel Tsuchiya san, je še dejstvo, da je Japonska v zadnjih letih uspela zmanjšati število prometnih nesreč, ki so posledica vožnje po vplivom alkohola, na petino. Zasluge za izjemen upad pripisuje zakonodaji, kjer so za voznika ob tovrstni kršitvi predvidene kazni  od 5.000-8.000 evrov ter 2-3 leti odvzema vozniškega dovoljenja, ob tem pa zakon predvideva kazni do 5.000 evrov tudi za vse sopotnike v avtomobilu, ki so vedeli, da je voznik pod vplivom alkohola, osebo, ki je vozniku stregla alkohol (doma, v restavraciji, baru) ter lastniku vozila.

Njegova ekscelenca Masaharu Yoshida, veleposlanik Japonske v Sloveniji, je v nagovoru med drugim izpostavil napore Japonske oz. Tokia kot gostitelja prihajajočih Olimpijskih in paraolimpijskih iger leta 2020 v doseganju mobilnosti brez ovir za vse obiskovalce. Vsem prisotnim partnerjem je ob tem čestital za dosežke in poudaril pomen prihodnjega sodelovanja.

Mobilnost za vse Toyota URI (4)Mag. Franjo Velikanje, dr. med., Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami in prim. mag. Rajmond Šavrin, dr. med., vodja Oddelka za rehabilitacijo pacientov z okvaro hrbtenjače, oba URI – Soča, sta predstavila operativni postopek ponovnega vključevanja voznikov po poškodbi v njihovi ustanovi, kjer kot edini v Sloveniji opravljajo tovrstne aktivnosti, ter opisala najbolj tipične predelave in prilagoditve za voznike s posebnimi potrebami oziroma sopotnike z gibalnimi omejitvami. Avtomobil, ki so ga prejeli od Toyote Slovenija, bo po njunem mnenju v veliko pomoč obravnavanim voznikom, da se varno ponovno vključijo v cestni promet.

Mobilnost za vse Toyota URI (3)Pri praktičnem delu vključevanja je nedvomno v veliko pomoč šola vožnje v okviru Centra varne vožnje AMZS, kjer jih kot inštruktor varne vožnje spremlja tudi Brane Legan. Šola vožnje omogoča tako pridobitev vozniškega dovoljenja kot tudi usposabljanje na poligonu varne vožnje v smislu obvladovanja avtomobila v različnih kritičnih situacijah. Pozornost v AMZS pri tem posvečajo tako samim voznikom z gibalnimi omejitvami kot tudi voznikom, ki  spremljajo invalide in imajo zato posebej prilagojena vozila. Legan je med drugim povedal, da so po njegovih izkušnjah zaradi zavedanja o omejenih možnostih v določenih trenutkih to precej bolj previdni vozniki.

Nova partnerstva

Donacija avtomobila je del širše zgodbe, kjer ob Toyoti Slovenija in URI – Soča sodeluje tudi AMZS, njen temelj pa je zavedanje o nujnosti zagotavljanja mobilnostnih rešitev za vse, saj so slednje nepogrešljiv dejavnik pri zagotavljanju čim boljše samostojnosti posameznika.

Mobilnost za vse Toyota URI (8)Toyota Slovenija in URI – Soča ob tem še nadgrajujeta sodelovanje, ki spodbuja izmenjavo znanja med Japonsko in Slovenijo. Predstavniki URI – Soča so tako v spremstvu predsednika Toyote Slovenija Kensuke Tsuchiya konec marca obiskali Japonsko, da bi poiskali stične točke pri izmenjavi strokovnega kadra, raziskavah in razvoju robotiziranih terapevtskih naprav. URI – Soča namreč v sklopu službe za raziskave in razvoj vodi in izvaja raziskovalne projekte s področja razvoja rehabilitacijske robotike ter pri tem aktivno sodeluje z gospodarstvom. Na drugi strani je Toyotin center za razvoj robotike – Toyota Partner Robot (TPR) specializiran za razvoj in proizvodnjo naprav za rehabilitacijo pacientov po poškodbi ali bolezni za povrnitev boljše mobilnosti. Na Japonskem so predstavniki med drugim obiskali Fujita Medical University, kjer je vzpostavljen visoko tehnološki in napreden rehabilitacijski center, ki sodeluje s podjetjem Toyota pri razvoju robotiziranih naprav za področje rehabilitacije.

Že avgusta naj bi tako Slovenijo obiskali vodilni predstavniki Fujita Medical University, med obiskom pa naj bi bila podpisana dva dogovora o sodelovanju. Prvi med Fujita Medical University, URI – Soča in Toyota Motor Corporation za področje sodelovanja pri razvoju rehabilitacijskih robotov, drugi pa med Fujita Medical University in Univerzo v Ljubljani, s katero URI – Soča tesno sodeluje v okviru skupnih raziskovalnih programov (predvsem z Medicinsko fakulteto in Fakulteto za elektrotehniko).

Avtomobilizem.com (Foto: Urška Radolović.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Težko pridobljene izkušnje so prednost, ki je drugi nimajo
Kdo je bil Ferdinand Karl Piëch