Novice

Toyota RAV 4 prvič kot priključni hibrid

Kalifornijsko sonce je razkrilo še eno novost, tokrat je Toyota predstavila novi RAV4, ki prvič v 20-letni zgodovini tega modela prihaja kot priključni hibrid.

Letošnji avtomobilski salon v Los Angelesu je očitno v znamenju električnih tehnologij, saj večina proizvajalcev predstavlja vsaj en model, tako ali drugače gnan s pomočjo elektrike. Toyota je tja med drugim pripeljala RAV4, tokrat v vlogi priključnega hibrida.

Novo poglavje v zgodovini priljubljenega modela RAV4, ki nekako velja za utemeljitelja vedno bolj priljubljenega razreda športnih terencev, letos predstavlja zmogljiva različica priključnega hibrida. Zasnovan je na podlagi platforme GA-K, kar mu omogoča izboljšano dinamiko in vozne lastnosti, varnost v vseh voznih razmerah pa zagotavlja pametni štirikolesni pogon AWD, ki prihaja kot del standardne opreme.

Toyotini inženirji so pogonski sklop novega modela RAV4 zasnovali na podlagi bogatih izkušenj pri snovanju dveh generacij priključno hibridne različice modela Prius. RAV4 Plug-in Hybrid tako poganja pogonski sklop, sestavljen iz 2,5-litrskega bencinskega motorja s štirimi cilindri in Atkinsonovim ciklom delovanja ter dveh električnih motorjev, ki skupaj z litij-ionsko baterijo ter nadgrajenim pretvornikom tvorijo hibridni del. Kombinacija ponuja 225 kW (306 KM) moči, kar zadostuje za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,2 s. Električna energija, shranjena v baterijah, naj bi omogočala do 60 km (WLTP) čiste električne vožnje, medtem ko naj bi bila vožnja v kombinaciji z bencinskim motorjem med najčistejšimi v razredu. (le 30 g/km).

Toyota RAV4 spada med najbolj priljubljene  športne terence na področju Evrope, saj naj bi letos prodali že preko 120.000 vozil, od tega naj bi jih bilo na področju zahodne Evrope večji del (105.000) že na hibridni pogon. Uradna predstavitev novega modela bo potekala v drugi polovici prihodnjega leta, začetek prodaje pa bo za posamične trge določen kasneje.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express, Toyota. Foto: Toyota.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Petrol bo poganjal prve električne taksije v Ljubljani
Koncept Hyundai Vision T prikazuje dinamiko prihodnosti