Novice

Toyota presegla nov mejnik prodaje hibridov

V globalnem merilu so pri japonskem proizvajalcu že prestopili mejo 15 milijonov prodanih vozil, ki uporabljajo eno od različic hibridnih tehnologij.

Ko je Toyota leta 1997 predstavila hibridni Prius, je le-ta predstavljal prvi serijski avtomobil s hibridnim pogonom na svetu. Tekom let se je razvil v pravo ikono na področju uvajanja okolju prijaznejših tehnologij.

Toyotin Prius je že ob predstavitvi predstavljal okolju prijazno vizionarsko pogonsko alternativo in je v dobrih dvajsetih letih obstoja potrjeval ter še potrjuje okoljevarstveno usmeritev znamke, ki se je pričela uresničevati pred 25 leti. Takrat so pod vodstvom inženirja Takešija Učijamade začeli razvijati prvo generacijo modela Prius, katere predstavitev je časovno sovpadala s podpisom Kjotskega okoljskega protokola. Da sta bila njihov takratni pristop in razmišljanje usmerjena v pravo smer, potrjuje tudi presežen mejnik petnajstih milijonov prodanih hibridnih avtomobilov. V celotnem obdobju prodaje naj bi Toyota z uporabo hibridnih tehnologij uspela prihraniti že preko 120 milijonov ton emisij ogljikovega dioksida.

Njihova flota modelov z eno od različic hibridnih tehnologij trenutno v svetovnem merilu obsega 44 različnih modelov znamk Toyota in Lexus, od katerih jih je 19 naprodaj tudi v Evropi. Na področju Evrope so do sedaj prodali že preko 2,8 milijona vozil s hibridnim pogonom, povprečni delež prodanih hibridnih modelov pa v Evropi trenutno dosega 52 odstotkov. Ta delež se na trgih zahodne Evrope zviša celo na 63 odstotkov, kar Toyoti omogoča dobro izhodišče za skladnost s strogimi pogoji evropske emisijske regulative.

Po mnenju Toyote naj bi hibridna električna vozila še naprej predstavljala pomemben sestavni del flote elektrificiranih vozil v prihodnosti, ki bo sestavljena iz hibridov, priključnih hibridov, baterijskih električnih vozil in vozil na gorivne celice. Bogate izkušnje, pridobljene tekom dolgoletnega razvoja hibridnih tehnologij, bodo Toyoti tudi v prihodnje zagotavljale vplivno vlogo na področju uvajanja okolju prijaznih tehnologij. Po mnenju njihovih strokovnjakov s tega področja pa eden večjih izzivov še naprej ostaja izboljševanje zmogljivosti baterij ter zmanjševanje stroškov proizvodnje električnih vozil.

V prihodnjih petih letih naj bi Toyota evropskim trgom predstavila štirideset novih elektrificiranih modelov, med katerimi naj bi bilo tudi deset brezemisijskih vozil, ki naj bi pripomogli k trajnosti in zmanjševanju vpliva škodljivih snovi na okolje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Po dragocene materiale za električne avtomobile še na dno Pacifika
Audi A6 Avant tudi s priključno-hibridim pogonom