Novice

Trdnjava, poimenovana Volvo XC90

Oddelek Volvo Special Vehicles predstavlja blindirano različico športnega terenca Volvo XC90, odpornega na strelno orožje in eksploziv.

Približno dve leti je trajal razvoj blindirane različice modela XC90, ki so ga pripravili inženirji Volvovega oddelka za posebna vozila. Kot rezultat so predstavili različico znamkinega največjega športnega terenca, ki ustreza certifikaciji VPAM VR8. V praksi naj bi to pomenilo 360-stopinjsko visoko stopnjo zaščite pred balističnimi izstrelki in eksplozivom, obenem pa naj bi še vedno ponujal značilnosti, ki jih v vsakdanjem življenju pričakujemo od avtomobila.

Blindirana različica naj bi temeljila na produkcijskem modelu XC90 T6 AWD Inscription, ki ga proizvajajo v švedskem obratu Torslanda, medtem ko predelava poteka v nemškem podjetju Trasco z lokacijo v Bremnu. Podjetje s 35-letno tradicijo je eno vodilnih za izdelavo blindiranih vozil in je specializirano za predelavo različnih vrst avtomobilov za potrebe državnih organov ter zasebnih uporabnikov, sama proizvodnja in testiranja pa potekajo v največji možni tajnosti.

Po podatkih ki so na voljo, naj bi zaščito pred izstrelki in eksplozivi omogočal zaščitni plašč, narejen iz posebnega jekla debeline približno 10 mm, skupaj s steklenimi površinami, ki naj bi dosegale debelino do 5 cm. Teža zaščitnih elementov naj bi znašala okoli 1.400 kg, skupna teža vozila in potnikov pa približno 4.490 kg. Glede na povečano maso so seveda ob predelavi ustrezno prilagodili tudi vzmetenje in zmogljivosti zavor.

Na voljo naj bi bili tudi lažji različici blindiranega avtomobila, ki naj bi temeljili na modelih XC60 ali XC90 T6 AWD Inscription in naj bi bili na voljo kupcem s področja Evrope in Latinske Amerike. Z zbiranjem naročil in prodajo lažje različice naj bi pričeli v prvi polovici prihodnjega leta, medtem ko so za težjo blindirano različico Volva XC90 že pričeli z zbiranjem prednaročil, prve dobave pa naj bi potekale proti koncu letošnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Trasco. Foto: Volvo, Trasco.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford Puma je po novem mali križanec
Audi Q7 osvežen za drugi del življenjskega cikla