Novice

Trenja v vrhu skupine Volkswagen

Izvršni direktor Herbert Diess naj bi se pri uveljavljanju reform soočal z odporom določenih vodstvenih struktur.

Poteza Herberta Diessa, ko je v torek izzval glasovanje v zvezi s podaljšanjem njegove pogodbe, bi lahko pomenila začetek krize v vodstvu podjetja, ki ga želi pripeljati v čim boljšo formo za poslovanje v prihodnosti. Pogodba naj bi se sicer iztekla šele ob koncu leta 2023, zato izvršni odbor njegovo zahtevo jemlje kot svojevrstno zaupnico njegovemu načinu vodenja. Po trenutni praksi skupine Volkswagen se pogodbe vodilnih delavcev obnavljajo največ leto dni pred njihovim potekom, zato naj bi se v določenih krogih pojavljal odpor proti spremembam, ki bi vodile v zgodnejša podaljšanja.

Predsednik nadzornega odbora Hans Dieter Pötsch naj bi že iskal načine, kako se izogniti sporu med vodstvom sindikatov in Herbertom Diessom ter zavlačeval morebitne pogovore na temo podaljšanja pogodbe. Na stran Herberta Diessa naj bi se postavili tudi predstavniki družine Porsche, ki imajo v okviru podjetja Porsche Automobil Holding SE večinski delež glasov Volkswagna.

Herbert Diess, ki je v Volkswagen prešel leta 2015 iz skupine BMW, je nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu pomagal skozi težke čase po aferi s prirejanjem rezultatov izpustov dizelskih vozil in postavil smernice za prihodnost z 78 milijard evrov vrednim načrtom investicij v električna vozila. S svojim ravnanjem se najverjetneje skuša po postaviti po robu nameri po zmanjševanju stroškov, ki ga predstavljajo dohodki in nagrade vodilnim delavcem.

V zvezi z zadnjimi dogajanji naj bi se v torek sestali člani nadzornega odbora Volkswagna, ki ga pod vodstvom Pötscha sestavljata še Wolfgang Porsche in Hans-Michel Piëch, priključil pa naj bi se tudi šef sindikata Bernd Osterloh. Osterloh se sicer ne strinja s poskusi Herberta Diessa, da na mesto finančnega direktorja postavi Arna Antlitza, medtem ko naj bi vodenje oddelka prokure prevzel Thomas Schmall.

Pri Volkswagnu zaenkrat še ne podajajo uradnih izjav na to temo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagnov manjši in cenejši električni model
Seat začenja prodajo priključnohibridnega Leona