Novice

Volkswagnove priprave na električno ero

Po besedah Herberta Diessa naj bi bili v skupini Volkswagen pripravljeni na proizvodnjo petdesetih milijonov električnih vozil.

Herbert Diess, izvršni direktor skupine Volkswagen, je v intervjuju za nemški portal Automobilwoche dejal, da so “rezervirali” 50 milijonov platform MEB, ki predstavljajo osnovo njihovim električnim modelom. Oddelek za baterije je že sredi resnih priprav, da bi bili lahko kos izzivu. Zakupili so namreč del proizvodnih kapacitet treh različnih proizvajalcev, družbe CATL iz Kitajske ter podjetij LG in Samsung iz Južne Koreje. V dolgoročnem finančnem načrtu so rezervirali sredstva v višini 50 milijard evrov, ki naj bi zadostovala za nakup ustrezne količine baterij, potrebnih za uresničitev načrtov.

Glede na to, da so v celotni skupini v preteklem letu prodali 10,7 milijona vozil, se dolgoročni načrti napovedanih 50 milijonov slišijo precej ambiciozno. Volkswagen se opira na dejstvo, da so tekom preteklih let že dosegli podobno število prodanih vozil, ki so bila zgrajena na obstoječi platformi MQB in so bila prodana pod različnimi znamkami v portfelju skupine. V prid jim govori tudi dejstvo, da so prisotni na Kitajskem, ki predstavlja velik (skoraj polovični) tržni delež pri prodaji električnih vozil v preteklem letu.

Da so se pri Volkswagnu odločili resno poseči na področje elektrifikacije, nam pove tudi njihova najava, da nameravajo postati tesna konkurenca Tesli, svojo prednost pa vidijo predvsem v cenovni politiki in široki paleti ponudbe električnih modelov. Zavedajo se namreč, da bodo le v primeru, če bodo njihovi izdelki cenovno ugodnejši od Teslinih, lahko dosegli zastavljeno raven prodaje. Tako so prejšnji teden že objavili, da naj bi po letu 2020 družina električnih vozil ID dobila novega člana, križanca kompaktnega razreda s ceno okoli 18.000 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir Carscoops, Automotive News. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volkswagnove priprave na električno ero"


nered
5 leta 5 meseci nazaj

Zakaj na vse EV in Hibride devato je gadne feltne. In zakaj ti avti ne morejo zgledati normalno ampak kot neko ceneno kitajsko sranje. Mogoce samo moj okus slab : D

Firediver
5 leta 5 meseci nazaj

Pri EV dajo večji poudarek aerodinamiki in so zato feltne bolj “polne” – ni zaradi stajla…

 
Ironija dizelskega paradoksa
Jeepov poltovornjak naj bi se imenoval Gladiator