Novice

Trgovinska vojna Donalda Trumpa buri duhove

Na izjave Donalda Trumpa reagirajo tudi pripadniki japonske avtomobilske industrije, ki naj bi postajali čedalje bolj zaskrbljeni nad njihovim sporočilom.

Glede na dolgoletna vlaganja in zagotavljanje delovnih mest na območju Združenih držav Amerike se verjetno lahko upravičeno sprašujejo, kako je mogoče, da naj bi njihovi izdelki kar naenkrat postali grožnja ameriški nacionalni varnosti. Donald Trump namreč še ni spremenil odločitve glede uvedbe carin na uvoz vozil iz tujine, temveč jo je le začasno preložil za približno pol leta, za čas, ko naj bi potekala pogajanja med ZDA na eni strani ter Japonsko in Evropsko unijo na drugi.

Akio Toyoda, predsednik Toyote, ki vodi tudi združenje japonskih avtomobilskih proizvajalcev (JAMA), je izrazil precejšnje razočaranje nad sporočilom, ki kaže na to, da njihova dolgoletna vlaganja in zagotavljanje delovnih mest niso več zaželeni. Samo Toyota naj bi po prihodu Donalda Trumpa v Belo hišo za področje ZDA namenila skoraj 13 milijard ameriških dolarjev, s katerimi naj bi v obdobju med leti 2017 in 2021 povečali proizvodne zmogljivosti in zagotovili še večje število delovnih mest. Članice združenja naj bi namreč zagotavljale kar 93.000 delovnih mest Američanom v 24 proizvodnih obratih, 45 centrih za raziskave in razvoj ter 39 distribucijskih centrih na področju 28 zveznih držav.

Ameriški trg je vitalnega pomena za Toyoto, Nissan in Hondo, pomemben delež pa predstavlja tudi drugim japonskim proizvajalcem. Avtomobili, skupaj z nadomestnimi deli, namreč predstavljajo velik delež izvoza iz njihove države. Poleg tega naj bi imela večina japonskih proizvajalcev v Ameriki precejšnje proizvodne zmogljivosti, letno na področju Severne Amerike proizvedejo okoli štiri milijone vozil, kar znaša približno 75 odstotkov njihove celotne prodaje na ameriških tleh. Določen delež v Ameriki proizvedenih vozil je namenjen tudi izvozu, s katerim prispevajo svoj delež k zmanjševanju ameriškega trgovinskega deficita, nad katerim je zaskrbljen predsednik Trump.

Predsednik Trump je najavil možnost uvedbe carin na uvoz avtomobilov neameriških proizvajalcev do višine 25 odstotkov. Uvedba carin naj bi povzročila zvišanje cen, zmanjšala konkurenčnost vozil, proizvedenih na ameriških tleh, ter omejila vlaganja v državo, ki predstavlja drugi največji avtomobilski trg v svetovnem merilu.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, JAMA. Foto: Toyota, Shealah Craighead, Bertel Schmitt.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Teden premier pri Škodi
Uspešen prvi polet prototipa zračnega taksija