Novice

Nissanov dobiček precej manjši v primerjavi s prejšnjimi leti

Dobiček poslovnega leta naj bi se zmanjšal za polovico v primerjavi z letom prej, napovedi za prihodnost pa tudi niso spodbudne.

V preteklem fiskalnem letu, ki se je za Japonce končalo marca, je Nissanov dobiček znašal 319,1 milijarde jenov (2,9 milijarde ameriških dolarjev), medtem ko so v letu poprej uspeli ustvariti 746,9 milijarde jenov dobička. Po napovedih Nissanovih finančnikov naj bi se do marca prihodnjega leta njihov dobiček še dodatno zmanjšal na 170 milijard jenov (1,5 milijarde ameriških dolarjev). Dodatno zmanjšanje naj bi poleg stroškov prestrukturiranja in stroškov razvoja povzročile še tečajne razlike ter povišanje cen surovin.

Hiroto Saikawa, izvršni direktor Nissana, je novinarjem podal izjavo, v kateri poudarja kritičnost sedanje situacije in dodal, da so v teku prizadevanja, s katerimi naj bi reorganizirali poslovanje podjetja. Večina ukrepov naj bi se nanašalo predvsem na poslovanje podjetja na področju Severne Amerike, kjer so utrpeli največji padec dobička.

Vodilni mož Nissana je podal opravičilo lastnikom delnic in strankam za slabše poslovne rezultate ter obljubil, da naj bi v prihodnjih dveh do treh letih spremenili način poslovanja. Čeprav se že od prevzema funkcije sooča s kritikami glede načina vodenja podjetja, naj bi po njegovem mnenju trenutno situacijo povzročila predvsem agresivna prodajna strategija pod vodstvom Carlosa Ghosna, ki je vodil podjetje v zadnjih dveh desetletjih.

Kot je znano, so Carlosa Ghosna novembra lani japonske oblast zaprle na podlagi suma o finančnih zlorabah in oškodovanja podjetja Nissan, še vedno pa ni znano, kdaj naj bi se pričelo sojenje.

Saikawa naj bi zavrnil tudi špekulacije o združitvi z Renaultom, saj naj bi se tudi Jean-Dominique Senard, ki je od nedavnega tudi član Nissanovega upravnega odbora, strinjal s tem, da je najprej potrebno urediti Nissanovo poslovanje. Renault ima sicer v lasti 43-odstotni delež podjetja Nissan, medtem ko naj bi si Nissan lastil približno 15-odstotni delež Renaulta.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Počasno razkrivanje novega Golfa
Volvo je s podjetjema CATL in LG Chem podpisal dolgoročno pogodbo o dobavi baterij