Novice

Tudi Aston Martin ima svojega križanca

Potem ko so se športno uporabni križanci naselili že v vseh avtomobilskih segmentih, svojega predstavnika pa ima že skoraj vsak avtomobilski proizvajalec, je bilo samo še vprašanje časa, kdaj ga bodo predstavili pri angleškem Aston Martinu. Z modelom DBX, ki so ga napovedovali kar nekaj časa, zdaj vstopajo v razred superluksuznih križancev, kjer nastaja v zadnjem času že precejšnja gneča.

Ideja o Aston Martinovem križancu se je sicer rodila že pred nekaj leti, ko so predstavili konceptno izvedbo (DBXConcept), ki je bila osnova za serijsko različico. Petičnim kupcem bo najnovejši prestižni križanec z oznako enega najbolj ikoničnih angleških avtomobilskih proizvajalcev tako na voljo že prihodnje leto, ki se bo znamki primerno ponašal z izvrstnimi zmogljivostmi.

Pri Aston Martinu so sicer že meseca septembra razkrili, da bo za pogon skrbel znani 4,0-litrski AMG-jev osemvaljni agregat, ki proizvede malce manj kot 550 KM (700 Nm navora). Tako motoriziran DBX potrebuje aza pospeševanje od 0 do 100 km/h pičle 4,5 sekunde ter se ne ustavi vse do 291 km/h najvišje hitrosti. Za prenos moči skrbi 9-stopenjska menjalna avtomatika, po pričakovanjih pa se serijsko ponaša s štirikolesnim pogonom ter delno zaporo zadnjega diferenciala z omejenim zdrsom.

Eleganten križanec, ki se oblikovno v določeni meri naslanja tudi na model Vantage, sicer spada med večje svoje vrste, saj je dolg več kot 5 metrov (5.039 mm x 1.998 mm x 1.680 mm), pri čemer se lahko pohvali tudi s z dobrodušno odmerjenim medosjem (3.060 mm). Na tehtnici pokaže vsaj 2.245 kg, v prtljažnik pa spravi kar 632 litrov prtljage. V izjemno dodelani notranjosti ne manjka prestižnih materialov ter najnovejših pripomočkov, spredaj pa se nahajata dva zaslona (12,3-palčni pred voznikom ter 10,25-palčni za osrednjo infozabavno enoto).

V Nemčiji bo novi prestižni Aston Martinov križanec stal vsaj 193.500 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Cupra Ateca nad strehami Pariza
V Kaliforniji razkrit električni Audi e-tron Sportback