Novice

V Kaliforniji razkrit električni Audi e-tron Sportback

Na avtomobilskem salonu v Los Angelesu je Audi premierno predstavil električnega kupejevskega križanca, novega člana njihove družine e-tron.

Audi e-tron Sportback naj bi predstavljal športno različico modela e-tron, saj s svojo kupejevsko zasnovo deluje še bolj dinamično ter uspešno združuje prostornost športnih križancev z eleganco štirivratnega kupeja in značajem električnega avtomobila.

Prednji del s prepoznavno masko in novimi digitalnimi matričnimi žarometi LED se preko vitkih bočnih linij izteka v kupejevski zadek, kjer pod integriranim zadnjim spojlerjem preko celotne širine potekajo vitko zasnovane zadnje luči, bolj “mišičast” videz pa poudarijo še širši zadnji blatniki ter difuzor. Model S line še dodatno izpostavlja športni DNK predstavljenega modela, ki ga ob agresivnejši zasnovi sprednjega odbijača, podrejenega optimalnemu obtoku zraka, določajo tudi 20-palčna platišča, še večjo vozno dinamiko pa omogoča športno zračno vzmetenje. Audi e-tron Sportback naj bi bil na voljo v trinajstih barvnih odtenkih, vključujoč novo nianso modre Plasma, namenjeno le temu modelu.

Notranjost, namenjena petim potnikom, je zasnovana v salonskem slogu, kjer za prijetno počutje poleg najnovejše tehnologije poskrbijo uporabljeni materiali in ergonomska zasnova, ob prostornosti, ki jo zagotavljajo zunanje mere avtomobila (dolžina 4,901 m, širina 1,935 m) ter medosna razdalja 2,928 m. Kljub kupejevski padajoči strešni liniji naj bi bil prostor za glave potnikov na zadnjih sedežih le 2 cm nižji kot pri modelu e-tron. Pred voznikom se nahaja že znano okolje Audijevega virtualnega kokpita z 12,3 palčnim zaslonom, za podajanje ostalih informacij in nadzor različnih funkcij pa poskrbi Audijev sistem MMI z dvema zaslonoma na dotik (12,1 in 8,6 palcev), nameščenima na osrednji konzoli, z možnostjo glasovnega upravljanja. Seveda verjetno ni potrebno poudarjati, da bo vozniku v pomoč množica asistenčnih sistemov, ki naj bi omogočali učinkovito in varnejšo vožnjo.

Močnejša različica (Sportback 55) prihaja z dvema električnima motorjema skupne moči 265 kW (361 KM) in 561 Nm navora, kar omogoča pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,6 sekundah, najvišja hitrost pa je elektronsko omejena na 200 km/h. Ob vklopu zmogljivejšega načina S električni pogonski sklop iz baterije s kapaciteto 95 kWh, ki z enim polnjenjem omogoča do 446 km dosega, iztisne še dodatno moč. Le-ta se lahko za 8 sekund poveča na 300 kW (409 KM) ob 664 Nm navora, v tem primeru pa se pospešek iz mirovanja do 100 km/h skrajša na 5,7 sekund. Šibkejša različica bo nosila oznako Sportback 50 ter naj bi ob manj zmogljivi bateriji in motorjih razvila 230 kW (313 KM) moči in 540 Nm navora, kar naj bi zadostovalo za doseganje hitrostne stotice v 6,8 sekundah ter najvišjo doseženo hitrost 190 km/h. Doseg naj bi ob bateriji s kapaciteto 71 kWh z enim polnjenjem znašal do 347 km (WLTP). Poleg počasnega polnjenja z uporabo domače vtičnice naj bi bilo šibkejšo baterijo moč polniti z močjo do 120 kW, baterijo močnejšega modela pa z močjo do 150 kW, kar bi omogočilo polnjenje do 80 odstotkov kapacitete že v manj kot 30 minutah.

Pričetek prodaje bo zaznamovala posebna različica Edition One, ki prihaja v odtenku modre Plasma, z digitalnimi stranskimi ogledali in 21-palčnimi platišči, voznika in potnike pa bodo razvajali usnjena notranjost, steklena panoramska streha ter ozvočenje Bang & Olufsen. Prva naročila naj bi pričeli pobirati konec novembra, s prodajo pa naj bi pričeli spomladi prihodnje leto.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Audi. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tudi Aston Martin ima svojega križanca
MINI JCW GP je nov standard za žepne rakete