Novice

Umetnost Andy Warhola na štirih kolesih

Ob 40. obletnici so znova postavili na ogled BMW M1, ki ga je umetniško dopolnil Andy Warhol, in posneli nov set fotografij.

BMW je rojstni dan avtomobilske in umetniške mojstrovine praznoval na dogodku, kjer so avtomobil ponovno nastavili fotografskim objektivom. Čast je pripadla fotografu, ki je zmagal na lanskem natečaju Shootout 2018, organiziranem s strani oddelka BMW Group Classic. Stephan Bauer je za kuliso izbral okolje starega tovarniškega poslopja v nemškem mestu Köln, kjer je posnel serijo fotografij dirkalne različice modela BMW M1.

Avtomobil je poganjal motor s 470 konjskimi močmi in je sodeloval v sklopu tekmovanj serije Pro Car. V juniju 1979 je pod številko 76 dirkal na 24 ur Le Mansa, morda pa je tudi njegov takratni videz, ki ga je ustvaril Andy Warhol, pripomogel k dobremu rezulatu. Vozniki Manfred Winkelhock, Hervé Poulain in Marcel Mignot so se namreč z njim uvrstili na drugo mesto v svojem razredu in šesto v skupni konkurenci.

Korenine umetnin na štirih kolesih znamke BMW sicer segajo že v leto 1975, ko so predstavili model 3.0 CSL, ki ga je pobarval Alexander Calder. Štiri leta kasneje je Andy Warhol v svojem slogu “obdelal” ikonični M1, za kar naj bi porabil manj kot pol ure. Warhol je bil tedaj že med slavnimi in je s svojimi potezami poskrbel za to, da si je športna ikona s sredinsko nameščenim motorjem zagotovila svoje mesto na seznamu Pop Art umetnin.

Andy Warhol je dejal da mu je avtomobil všeč, saj naj bi mu uspel bolje kot običajno umetniško delo in prikazuje hitrost kot vizualno podobo zabrisanih linij ter barv, ki se zlivajo v eno.

Avtomobilizem.com (Vir: BMW, Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prvi prototip modela Ford GT40 Roadster na dražbo v Montereyu
Maserati do 2023 s popolnoma osveženo prodajno paleto