Novice

Prvi prototip modela Ford GT40 Roadster na dražbo v Montereyu

Na prihajajočem tednu avtomobilizma v Montereyu naj bi bil naprodaj tudi prvi primerek Fordovega športnega avtomobila GT40.

Glede na dejstvo, da bo naprodaj prvi od petih prototipov GT40 Roadster, naj bi bila po ocenah poznavalcev začetna cena postavljena nekje med sedmimi in devetimi milijoni dolarjev, kaj lahko pa se tudi zgodi, da bo kupec za avtomobil moral odšteti zajetnih 10 milijonov. Dražba, ki naj bi jo vodila dražbena hiša RM Sotherby’s, naj bi potekala v petek 16. avgusta.

Ford je skupno izdelal 12 prototipov modela GT40, od katerih jih je bilo sedem s streho, ostalih pet z odprto streho pa je nosilo oznako Roadster. Uporabljen je bil kot testni avtomobil pri razvoju modelov Mark IV, ki so uspešno sodelovali na dirkah v Le Mansu. Kljub temu, da ni dirkal na večjih tekmovanjih svojega časa, pa so z njim kasneje redno sodelovali na avtomobilskih dogodkih ter se udeleževali dirk starodobnikov. Med drugim ga je bilo mogoče videti tudi na lanskem dogodku Pebble Beach.

Vozilo ga je kar nekaj znanih oseb, med drugim tudi Carrol Shelby, Ken Miles in Jim Clark, ponaša pa se lahko še s tem, da je edini izmed modelov GT40, v katerem se je vozil Henry Ford II.

Avtomobil, postavljen na dražbo, naj bi bil še vedno v originalnem stanju kot leta 1965, saj naj bi ob popolni prenovi leta 1983 in obsežni mehanični osvežitvi leta 2003 uspešno ohranili originalni videz in zasnovo avtomobila. Predstavniki dražbene hiše so poudarili, da je dotični primerek eden redkih, ki je skozi desetletja ohranil prvotni videz.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: RM Sotheby’s – Robin Adams.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Raven sprejemanja avtonomnih tehnologij še vedno na nizki ravni
Umetnost Andy Warhola na štirih kolesih