Novice

Uvoz s Kitajske močno upadel: je kriv trg ali preiskava EU?

Uvoz kitajskih električnih vozil v Evropsko unijo je po uvedbi preiskave v Bruslju o morebitnem pridobivanju državnih subvencij za nižanje cen modelov v prvih dveh mesecih letošnjega leta upadel za skoraj petino.

Znatno povečan uvoz kitajskih baterijsko-električnih modelov v prejšnjem letu je na noge spravil tako evropske avtomobilske proizvajalce kot tudi bruseljske uradnike, ki so oktobra zagnali uradno preiskavo o nepravičnem subvencioniranju električnih proizvajalcev na Kitajskem. BYD in SAIC, kot največja izvoznika, naj bi s tem pridobila neupravičeno prednost pred tekmeci.

Preiskava je v teku

Na začetku meseca so pri Evropski komisiji sporočili, da bo preiskava trajala še nekaj mesecev, a so že zdaj zbrali oprijemljive izsledke, ki obremenjujejo kitajsko vlado glede nedovoljenega financiranja industrije. Zaradi tega nameravajo že v prihodnjih nekaj mesecih oziroma do poletja uveste dodatne retroaktivne dajatve na baterijsko-električne modele, ki bodo v Evropsko unijoNio battery pripeljani s Kitajske.

Če Evropska unija uvede dajatve, bi to omejilo zanimivost velikega trga za kitajski izvoz baterijsko-električnih vozil. Hkrati bi se povečala možnost uvedbe podobnih dajatev v državah, kot je Velika Britanija, da bi zaščitili trg pred poplavo vozil, preusmerjenih iz Evropske unije.

Analitiki sicer zelo radi združujejo podatke v januarju in februarju zaradi lunarnega novega leta, ki vpliva na gospodarsko dejavnost, saj so s tem združeni podatki bistveno natančnejši. Upad izvoza v prvih dveh mesecih leta “presega zgolj statistično anomalijo in osvetljuje zapletene izzive, s katerimi se Kitajska sooča na mednarodni ravni. Špekulacije okoli protisubvencijske preiskave Evropske unije o kitajskih električnih vozilih bi lahko imele odvračilni učinek ali subtilno vplivale na dinamiko uvozno-izvozne trgovine,” so dogajanje na trgu komentirali pri lobistični skupini Kitajska gospodarska zbornica za EU.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: BYD.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Začenja se prodaja električnega Forda Explorerja
Volkswagen Golf, vse najboljše za 50. rojstni dan