Novice

Volkswagen Golf, vse najboljše za 50. rojstni dan

Točno na današnji dan, 29. marca 1974, je s proizvodne linije zapeljal prvi Volkswagen Golf.

Vse najboljše, Golf! Najbolje prodajani Volkswagnov model in najbolj priljubljen avto v Evropi danes praznuje 50 let. Na današnji dan se je v tovarni v Wolfsburgu pričela serijska proizvodnja globalne uspešnice. V petdesetih letih so izdelali 37 milijonov Golfov, kar pomeni, da ga je do danes v povprečju vsak dan kupilo dva tisoč ljudi.

Ni manjkalo veliko, da ne bi bil del Volkswagna

Naslednik legendarnega Hrošča je prvič postal del načrtov Volkswagna v šestdesetih letih, ko je Porsche izdelal prototip s kodnim imenom EA 266. Izdelali so več kot petdeset vozil, a je bil projekt leta 1971 dokončno ukinjen. Prototipe je poganjal vodno hlajen vrstni bencinski motor, ki je bil spravljen pod zadnje sedeže. Tehnično bi lahko govorili o modelu s sredinsko postavljenim motorjem, a ravno njegova lokacija je povzročala težave serviserjem. Otežen dostop je onemogočal enostavno servisiranje in vzdrževanjevolkswagen-golf-50th-anniversary (2) motorja. EA 266 je imel najvišjo hitrost 185 kilometrov na uro, a čeprav se ideja o sredinsko postavljenem motorju v kombilimuzini sliši super zanimiva, je bilo v praksi vse povsem drugače. Motor se je pregreval in obenem močno segreval tudi potniško kabino. Med vožnjo je bilo v notranjosti zaradi položaja motorja zelo glasno, težave so bile tudi z nepredvidljivo vožnjo v dežju. Pri Volkswagnu so hitro doumeli, da bo serijska proizvodnja predraga, prav tako bi bilo zahtevno vzdrževanje v času življenjske dobe. Izmed petdesetih je do danes preživelo le nekaj prototipov.

Sočasno je Volkswagen v Wolfsburgu razvijal model s kodnim imenom EA 276. Šlo je za avtomobil s pogonom na sprednji kolesni par in motorjem spredaj. Izdelali so le en prototip, pa še ta ni bil v celoti delujoč. Vgradili so mu zračno hlajen motor iz Hrošča, rezervoar goriva postavili pod zadnjo klop in vgradili zadnjo torzijsko os. Čeprav je bil nenavadnega videza, je bil izredno prostoren in uporaben. Projekt so hitro končali, saj je bil uporabljen motor že zelo zastarel in ni bil primeren za rabo na globalni ravni. Vendar pa je ta prototip vplival na prvo generacijo Volkswagna Golf, ki je bila predstavljen v Braziliji leta 1980 s spredaj nameščenim 1,3-litrskim zračno hlajenim motorjem iz Hrošča.

Golf nastal šele iz tretjega prototipa

giorgetto-giugiaro-s-volkswagenPravi predhodnik Golfa je bil prototip s kodnim imenom EA 337. Za njegovo zunanjo podobo je poskrbel legendarni Giorgetto Giugiaro. Prototipu so kvadratne žaromete zamenjali z okrogli, smernike so iz blatnikov prestavili na odbijač, skrite vratne kljuke pa so pri serijskem Golfu zamenjale klasične vratne kljuke. Tudi vetrobransko steklo je bilo v serijski obliki manj položno kot pri prototipu. Giugiaro je vztrajal, da se kvadratni žarometi ohranijo v serijskem modelu in dimenzijsko ter oblikovno sledijo zadnjim žarometom. Toda pri Volkswagnu so se odločili za okrogle žaromete, ker jih je bilo ceneje proizvajati. Čeprav je Giugiaro oblikoval nekatere kultne modele, kot sta BMW M1 in Lotus Esprit, je priznal, da je bil Golf najpomembnejši model v njegovi karieri. Ravno uspeh Golfa mu je odprl številna vrata v nadaljevanju kariere.

Ime modela Golf izhaja iz besede “Golfstrom”, kar prevedeno v slovenski jezik pomeni “zalivski tok”. Petdeset let kasneje Golf še vedno obstaja, čeprav prodajno ni več tako močan kot nekoč. V zadnjih letih so ga prehiteli številni športni terenci in križanci, ki narekujejo prodajni tempo Volkswagna, pa tudi drugih znamk. Golfova prihodnost je znana, deveta generacija bo na ceste zapeljala samo še z baterijsko-električnim pogonom.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen Golf, vse najboljše za 50. rojstni dan"


whitee
28 dni 16 ur nazaj

Se pravi je bila originalna oblika nekako taka, kot so jo imeli v Ameriki? Mislim, da je tam celo bil imenovan samo Rabbit, imel pa je štiroglate luči spredaj.

 
Uvoz s Kitajske močno upadel: je kriv trg ali preiskava EU?
Nova osvežitev palete modelov Hyundai i30

Več vsebin

Novice

Starejša vozila skupine Volkswagen ranljiva zaradi prostoročnega odklepanja