Novice

Začenja se prodaja električnega Forda Explorerja

Ford v Evropi pričenja s prodajo nove električne generacije modela Explorer, ki je kot prvi baterijsko gnan električni model prevozil pot okoli sveta.

Električni Ford Explorer po besedah predstavnikov ameriškega avtomobilskega proizvajalca predstavlja enega ključnih modelov za prihodost znamke v Evropi. Z mislijo na želje in potrebe evropskih kupcev je zasnovan na električni platformi MEB Skupine Volkswagen, njegova proizvodnja pa bo potekala v nemškem proizvodnem obratu v Kolnu.

FORD_CATG_2Kot prvi električni model na poti okoli sveta

Ljubiteljica pustolovščin Lexie Alford je s predprodukcijsko različico novega Explorerja uspešno zaključila več kot 30.000-kilometrsko pot okoli sveta in s tem postala prva oseba, ki je z električnim vozilom obkrožila svet. Njeno popotovanje se je pričelo in končalo v francoski Nici, pot pa jo je vodila preko 27 držav na šestih celinah. Ob zaključku njene odprave Charge Around The Globe so pri Fordu tudi uradno predstavili specifikacije novega električnega modela in pričeli s prodajo na izbranih trgih.

Najprej na voljo dve pogonski opciji

Novi Ford Explorer bo ob prihodu na trg voljo s pogonskim sklopom z enim motorjem in pogonom na zadnji kolesni par (210 kW/286 KM)) ter pogonskim sklopom z dvema motorjema s sistemsko močjo 250 kW (340 KM) in štirikolesnim pogonom. V obeh različicah s podaljšanim dosegom bo električno energijo zagotavljala litij-ionska nikelj-mangan-kobaltna (NMC) baterija z uporabno kapaciteto 77 kWh (79 kWh pri modelu z dvema motorjema). Ta bo v različici z zadnjim pogonom omogočala do 600 km dosega, v primeru pogonskega sklopa z dvema električnima motorjema in pogonom na vsa štiri kolesa pa do 566 km. Polnjenje bo potekalo z najvišjo močjo 135 kW oziroma 185 kW v primeru zmogljivejše izvedenke. Različica z enim motorjem bo za pospešek iz mirovanja do 100 km/h potrebovala 6,4 sekunde (štirikolesno gnana različica 5,3 sekunde), končna hitrost pa je elektronsko omejena na 180 km/h. Kasneje naj bi kupcem ponudili še pogonski sklop z enim motorjem in standardnim dosegom.

The New All-Electric Ford ExplorerŽe v osnovi bogat nabor opreme

Električni Ford Explorer bo na voljo v dveh opremskih različicah – Explorer in Explorer Premium. V osnovni različici bodo kupcem namenili petnajst standardnih voznikovih pomagal, višji nivo opreme pa prinaša še zvočni sistem B&O z desetimi zvočniki, ambientalno osvetlitev notranjosti ter nadgradnjo standardnih LED žarometov na dinamične matrične žaromete LED. Opcijsko bodo kupci lahko izbrali še panoramsko strešno okno in paket pomoči vozniku, ki vključuje prostoročno odpiranje prtljažnih vrat, projekcijski zaslon, 360-stopinjsko kamero in nov sistem pomoči pri menjavi voznega pasu.

Za nakup novega Forda Explorerja bodo morali nemški kupci odšteti najmanj 49.500 evrov, španski vsaj 51.765 evrov ter francoski  vsaj 46.900 evrov. Pri slovenskem zastopniku znamke Ford cene za naš trg zaenkrat še niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir: Ford, Inside EVs. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benzov razred G s posodobljenimi pogoni in MBUX
Uvoz s Kitajske močno upadel: je kriv trg ali preiskava EU?