Novice

Končno popolnoma nova Toyota Supra

Dovolite, da brez nadaljnjega obotavljanja kar takoj začnemo, saj je bila Toyota Supra eden najbolj napovedovanih velikoserijskih novih modelov.

Kot je že dobro poznano je Supra 21. stoletja tehnično močno sorodna BMW-jevemu svežemu roadsterju Z4. Sorodstvo z njim je celo tako tesno, da bosta oba prihajala s tekočega traku graške tovarne Magne Steyr, katero sta BMW in Toyota pooblastila za proizvodnjo obeh.

Enaka platforma pomeni spredaj vzdolžno vgrajen motor in izključno zadnji pogon. Motor je v izpeljanki Supra GR, ki je mimogrede edina motorna opcija, predvidena za ameriški in evropski trg, BMW-jev trilitrski vrstni šestvaljni turbobencinar z nazivnimi 335 »konji« in 500 Nm navora. Ta je povezan izključno z ZF-ovim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Kot v Z4, je tudi v Supri možno prilagajati značaj avta med normalnim in športnim. Preko (BMW-jevega) sistema iDrive so omogočene prilagoditve vzmetenja, motorja, podvozja in menjalnika, pri čemer sta za vse na voljo samo dva tipa – Normal in Sport. Novinka ima serijsko primaknjen diferencial z aktivno zaporo, katere mehaniki z elektromotorjem in večlamelno sklopko poveljuje njej lastna krmilna elektronika. Posebnost tako imenovanega aktivnega diferenciala je, da zmore aktivno razporejati navor med kolesi od 0 do 100 %, tako med pospeševanjem kot tudi med zaviranjem.

Razporeditev mase med prednjo in zadnjo osjo v idealnem razmerju 50 : 50 je pomembna popotnica izvrstni dinamiki vožnje z novinko, ki bo nasmešek na ustnice lastniku izvabljala tudi s pospeškom do stotice v 4,3 sekundah ter največjo (elektronsko omejeno) hitrostjo 250 km/h. Avto je serijsko obut v 19-palčna kolesa s pnevmatikami 255/35 spredaj in 275/35 zadaj.

V kabini ima Supra sicer Toyoti lastne merilnike, a je zato prepoznati številne druge bavarske elemente. Najbolj očiten je že omenjeni iDrive z velikim potisno-vrtljivim gumbom in zaslonom vrh armaturne plošče, kateremu so dokaj neuspešno poskušali zakrinkati poreklo s Supri lastno grafiko na zaslonu. Tu so še BMW-jev volanski obroč s Toyotino značko v sredini, obvolanske ročice iz juga Nemčije ter gumbi klimatske naprave.

Toyota pravi, da je GR Supra prvenstveno zmogljiv grand tourer, zato je tudi založena z množico dodatkov za dvig udobja, dinamike in danes tako opevane varnosti v vožnji. Vezano na dinamiko v vožnji pa Japonci s posebnim ponosom opisujejo, da so Suprino osnovo definirali na osnovi tako imenovanega zlatega razmerja med dolžino medosja in širino kolotekov. To razmerje naj bi bilo nekje med 1,5 in 1,6. Upoštevajoč Suprino medosje z 2.469 mm in kolotekom 1.590 mm pa je ta z 1,55 točno na sredini tega tolerančnega območja. In še ostale številke o avtu – ta je 4.382 mm dolg, 1,854 metra širok in 1.293 mm visok ter 1.540 kilogramov težak.

Prodaja steče letošnjo poletje, a kot kaže Evropa ni pretresljivo pomemben trg, saj so nam v letu 2019 namenili samo 900 primerkov Supre, od katerih jih bo 90 rezerviranih za posebej omejeno bogato opremljeno različico Toyota GR Supra A90 Edition. Cene za naše območje še niso poznane, v Angliji, nam »najbližjemu« evropskemu trgu, pa se začnejo nekaj malega nad 50.000 funti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Končno popolnoma nova Toyota Supra"


pskoda
5 leta 3 meseci nazaj

Japonci nimajo osnovnih pogojev, da naredijo tak avto brez pomoči bmwja

aklan86
5 leta 3 meseci nazaj

Kaj je tukaj sploh japonskega? Če hočem BMW kupim Z4, ne pa Supro…

 
Mazda napoveduje za Ženevo nov model, v Frankfurtu pa jih ne bo
Koncept Nissan IMs je električen limuzinski križanec