Novice

Ford in Volkswagen v Detroitu uradno potrdila sodelovanje

Kar smo nekaj dni nazaj pisali, se je uresničilo. Ford in Volkswagen bosta v prihodnjih nekaj letih na določenih področjih združila moči z glavnim ciljem klestiti stroške in širiti prisotnost na trgih ter v avtomobilskih razredih, kjer danes nista najbolje zastopana.

Šušljanja se ne izkažejo vedno za resnična, a tokratna so se v dobršnji meri. Američani in Nemci so namreč letošnji mednarodni salon NAIAS v Detroitu izkoristili tudi za uradno najavo bodočega medsebojnega sodelovanja.

Prvi rezultat zavezništva med obema bosta naslednji generaciji tako imenovanih srednje velikih poltovornjakov Ford Ranger in Volkswagen Amarok. Pri njunem razvoju naj bi sodelovali obe strani, proizvodnja obeh pa naj bi leta 2022 stekla v Fordovih ameriških tovarnah. To pomeni, da bo Volkswagen, poleg že obstoječe navzočnosti z njim v Evropi in v Latinski Ameriki, z »lastnim« poltovornjakom nastopil tudi na tovrstnih vozil lačnem ameriškem trgu. Platforma bo Fordova, motorji bodo deljeni, po zagotovilih Jima Hacketa pa bosta imela avta ločena značaja. No, ja, vemo, kako resno je tovrstne obljube običajno za jemati, zato počakajmo in se pustimo presenetiti.

Naslednji korak naj bi prinesel razvoj in proizvodnjo velikih dostavnikov tipa Transit in Crafter na strani Američanov, Nemci bi s svojimi izkušnjami poskrbeli za doprinos v enakem obsegu z manjšim dostavnikom tipa Caddy ter Tourneo Connect.

V tem trenutku imajo podpisan tudi pogodbeno manj zavezujoč memorandum, da bosta stranki raziskali potenciale za sodelovanje na področju sistemov avtonomne vožnje, električnih vozil in mobilnih storitev. Obstaja torej možnost, da bo Ford dobil dostop do Volkswagnove električne platforma MEB, s katero bi si olajšal dostop do elektro avta. Herbert Diess je pri tem potrdil, da pogovori tečejo tudi v tej smeri, pri čemer je rekel, da tovrstno sodelovanje ne bi bilo globalno, ampak zelo verjetno omejeno samo na Evropo in Kitajsko. V vsakem primeru pa ta del dogovora ostaja še na mizi in v nobeni točki ni zaključen.

Ob tem dogovoru sta oba Hacket in Diess povedala še številne druge besede in pohvale na račun obeh, pod črto pa je jasno, da se oba nadejata optimiranja stroškov poslovanja, manjšanja tveganj na področju razvoja in vpeljave novih tehnik ter seveda vsesplošen dvig profitabilnosti. Ta naj bi se s pozitivnim trendom, kot posledico povezave in sodelovanja obeh, poznal že leta 2023.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Ford, Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Ford in Volkswagen v Detroitu uradno potrdila sodelovanje"


MORDOR
5 leta 8 meseci nazaj

Fordove ladje plujejo v nemirne vwode.

thunderbolt
5 leta 8 meseci nazaj

Meni to bolj zgleda kot enostranska korist (vw), razen ce je v ozadju sodelovanja se kaj.vec.

J.McLane
5 leta 8 meseci nazaj

Saj lepo piše v članku:
“Obstaja torej možnost, da bo Ford dobil dostop do Volkswagnove električne platforma MEB, s katero bi si olajšal dostop do elektro avta.”

pskoda
5 leta 8 meseci nazaj

Zdaj bo vsaj še ford zanimiv. Popravljen focus rs (mašina in notranjost) z dsg-jem bo top

 
V Detroitu tudi osveženi Lexus RC F in RC F Track Edition
Novi Subaru STI S209 je najzmogljivejši model športnega oddelka STI