Novice

V Tel Avivu so razkrili Škodo Scala

Škoda je razkrila svoj novi kompaktni model, ki bi se lahko kompetentno spopadel z izjemno konkurenco v kompaktnem razredu, kjer za merilo še vedno velja Volkswagnov Golf.

Znamka Škoda naj bi za lokacijo razkritja dolgo napovedovanega novega modela, zasnovanega na koncernski platformi MQB A0, strateško izbrala Tel Aviv, ker je v Izraelu vodilna evropska znamka, Rapid in Superb pa najbolje prodajana modela svojih segmentov v letu 2017. Poleg končne podobe pa pravzaprav ni ostalo dosti informacij, ki jih ne bi izvedeli že med številnimi napovedmi modela. Glavni podatki, ki dajejo občutek o njeni prostornosti so:

  • zunanje mere: 4.362 mm dolžine, 1.793 mm širine in 1.471 višine;
  • medosna razdalja 2.649 mm;
  • osnovni 467-litrski prtljažnik, ki ga je moč povečati na 1.410 litrov.

Scala uteleša naslednjo razvojno fazo znamkinega oblikovalskega jezika, kot ga bomo v prihodnje videvali pri Škodinih modelih, za osnovo pa ji je služil jeseni predstavljeni koncept Vision RS. Med izpostavljenimi oblikovalskimi elementi so trikotni prednji žarometi v tehniki LED (polna tehnika LED kot opcija), obsežne stranske steklene površine, oblikovanje zadnjih žarometov in smernikov, ki prehajajo z zadka v bok ter podaljšano zadnje steklo, umeščeno med žarometa, na katerem je prvič namesto emblema znamke zapisano ime modela.

Svež pristop je videti tudi pri oblikovanju notranjosti, kjer največ pozornosti na elegantni armaturni plošči prevzame centralni zaslon na dotik v dimenzijah (od 6,5 – 9,2 palcev). Opcijsko bo na voljo tudi digitalni sklop merilnikov z 10,25-palčnim zaslonom, ki deluje v okolju tretje generacije modularne infozabavne matrike MIB. Poleg digitalizacije so precej pozornosti namenili naboru materialov in zaznavni kakovosti, na voljo pa je tudi ambientalna osvetlitev v tehniki LED.

motorji scala

V Scali bodo na voljo trije bencinski agregati TSI v razponu moči od 70-110 kW ter 1,6-litrski dizelski agregat moči 85 kW. Naboru se bo kasneje pridružila še različica na zemeljski plin (CNG) s 66 kW moči. Pogonski sklop dopolnjuje nabor 5- in 6-stopenjskih ročnih menjalnikov ter 7-stopenjskega menjalnika DSG, kot opcija pa bo na voljo še športno podvozje s prednastavljenima voznima načinoma Normal in Sport.

Med sistemi za pomoč vozniku pri znamki izpostavljajo sistem za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu in sistem za preprečevanje naleta s funkcijo samodejnega zaviranja, sicer pa naj bil v Scali na voljo nabor sistemov, ki so bili do zdaj rezervirani za večje modele (nadzor vozil v mrtvem kotu, prilagodljivi tempomat in parkirna asistenca). Ker Scala ne bi bila prava Škoda brez rešitev Simply Clever, sta kot novosti posebne pozornosti deležna preklopljiva vlečna kljuka ter električno odpiranje vrat prtljažnika.

V evropskih salonih naj bi bila Scala na voljo v prvi polovici 2019.

Avtomobilizem.com (Vir: Škoda, Carscoops. Foto: Škoda.)

 

 

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "V Tel Avivu so razkrili Škodo Scala"


chad
5 leta 3 meseci nazaj

Spredaj in zadaj lep, s strani pa še vedno jugo florida. Znotraj z lesenim dodatkom je fino, ampak nič pretresljivega. Vag grupa bi si res vseeno lahko kakšen oddelek za dizajn umislila.

5 leta 3 meseci nazaj

Spaka.

nered
5 leta 3 meseci nazaj

Zgleda cist lepo za leto 2005

ban
5 leta 3 meseci nazaj

Meni izgleda OK, če bodo pa še materiali na nivoju. Pa cena seveda.

5 leta 3 meseci nazaj

nič posebnega, na zunaj kar dolgočasen avto

xxl
5 leta 3 meseci nazaj

Vsak vidi po svoje.jaz vidim tisto, kar so želeli doseč. Sveža podoba, vse kar danes rabiš in da zadovoljiš čim širši krog kupcev. edino cena bi znala bit problem v primerjavi z paradnim konjem VAGa, Golfom.

 
Spremembe trendov v avtomobilski industriji vplivajo tudi na ceno surovin
Fiesta R2 je Fordova vstopnica v svet dirkanja