Novice

Valeo XtraVue začara prikolico

Valeo je na sejmu potrošniške elektronike CES pokazal nekaj čarovnije. Predstavil je namreč sistem, ki »začara« prikolico za avtom tako, da ta izgine.

Vsi, ki pogosto vlečejo počitniške prikolice ali visoke prikolice, zelo dobro vedo, kako neuporabno postane sredinsko ogledalo za spremljanje stanja za vozilom. Enako s takšnimi mersko večjimi prikolicami tudi voznik izgubi velik del preglednosti za vozilom v primeru manevriranja in vzvratne vožnje na parkiriščih.

S tem v mislih so se Valeovi inženirji lotili razvoja sistema pravzaprav sila enostavne zasnove, a izjemnega učinka. Bistvo sistema XtraVue sta dve kameri, krmilna elektronika in zaslon. Prva kamera je nameščena na zadku avta in vidi prikolico ter kar je vidnega ob njej levo in desno. Druga kamera je nameščena na zadnjem delu prikolice in spremlja stanje za prikolico. Sliki obeh elektronika združi v enoten prikaz na računalniškem zaslonu, pri čemer ta navidezno nariše sliko dogajanja za prikolico na geometrijo prikolice. S tem deluje, kot da je prikolica prosojna.

Zadeva jasno deluje sila obetavno, a kot je razvidno iz priloženih fotografij, se koncept poslužuje ločenega namenskega zaslona. Ker je zaslonov v današnjih avtih že tako preveč, iskreno upamo, da bodo, v primeru dejanske implementacije v serijo, sistem uspeli integrirati z obstoječimi osrednjimi zasloni avta. Dodatno se poraja tudi vprašanje, v kakšni meri je sistem učljiv in prilagodljiv. Navsezadnje niso vse prikolice enako velike, enako oblikovane in tako naprej. Tu je še izziv prenosa slike iz kamere na prikolici v vozilo. Bo ta brezžičen, ali s kabli?

Pravijo, da je briljantnost najboljših idej v njihovi preprostosti. Valeo XtraVue je v zasnovi sila preprost sistem. Težave nastopijo, ko se človek spusti malo bolj v podrobnosti. Takrat spozna, da bo za razvoj tovrstnega sistema, do stopnje, primerne splošni uporabi na trgu, potrebno rešiti še kar nekaj podrobnosti kompleksne situacije, ki jo v osnovi poskuša rešiti.

Mimogrede, Valeo s tovrstno idejo ni prvič nastopil na CES-u. Lansko leto je tam prikazal prvo generacijo, ki je omogočala pogled »skozi« druge avte v prometu. Težava tistega sistema je bila, da se je zanašal na prikaz slike kamer drugega vozila, kar je pomenilo potrebo po komunikaciji vozil med sabo. Letošnja ideja deluje bistveno bolj uresničljiva. Navsezadnje so vsi elementi sistema vgrajeni na oziroma ob samo vozilo, s čimer se zdi kompleksnost vseeno bolj obvladljiva kot pri lanskoletni ideji.

Avtomobilizem.com  (Vir: Autoblog. Foto: Valeo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Valeo XtraVue začara prikolico"


RedBaron
5 leta 3 meseci nazaj

Menim, da bi kamera na zadnjem delu prikolice in zaslon v vzvratnem ogledalu bila čisto OK (mogoče celo boljša) rešitev…

 
Mercedes v mestu zabave
Konceptni Lexus LC Convertible deluje kot serijski