Novice

Mercedes v mestu zabave

Poleg sveže razkritega modela CLA Coupe pri Mercedesu v Las Vegasu predstavljajo še produkcijsko različico električnega EQC ter koncept Vision Urbanetic.

Model EQC oziroma Mercedes-Benz med električnimi vozili, kot so ga poimenovali pri znamki, je v Las Vegasu doživel premiero na ameriških tleh. Poganjata ga dva električna motorja, ki skupno zagotavljata 300 kW (408 KM) moči in 765 Nm navora. Baterijski komplet s kapaciteto 80 KWh naj bi zagotavljal do 450 km dometa z enim polnjenjem, merjeno po normativih NEDC. S serijsko vgrajeno možnostjo hitrega polnjenja (DC fast charging) pa naj bi ga bilo moč na ustreznih polnilnicah napolniti z 10 na 80 odstotkov že v 40 minutah z največjo priklopno močjo do 110 kW.

V zunanjosti EQC sledi oblikovalskim smernicam znamke, razpoznaven sprednji del združuje črno masko in reže hladilnika s sprednjimi žarometi. Modele, namenjene ameriškim kupcem, naj bi že serijsko krasil tudi osvetljen Mercedesov znak, ki naj bi poudaril nočni videz avtomobila. Mercedesovi inženirji so se potrudili tudi na področju udobja, saj so z različnimi rešitvami uspeli zmanjšati hrup v kabini na minimum, medtem ko bo za podajanje informacij in zabavo skrbela najnovejša različica sistema MBUX. Pričetek prodaje modela EQC v ZDA načrtujejo za prihodnje leto, s proizvodnjo pa naj bi pričeli letos spomladi.

Poleg druge generacije modela CLA je naslednja zanimivost, predstavljena na Mercedesovem razstavnem prostoru letošnjega sejma potrošniške elektronike, koncept Vison Urbanetic, ki so ga prvič prikazali lani v Hannovru. Koncept predstavlja njihovo vizijo avtonomnega multipraktika, ki bi bil lahko namenjen samostojnemu prevozu tovora ali potnikov. Glede na namen uporabe naj bi ga bilo možno modularno prilagoditi trenutnim potrebam, namenjen pa naj bi bil rabi posameznikom in podjetjem, ki bi storitev naročili preko aplikacije. Celotna flota naj bi bila krmiljena preko inteligentnega računalniškega sistema, zmogljivosti pa bi se prilagajale trenutnim potrebam. V času povečane potrebe po prevozu oseb bi bilo na voljo več vozil, prilagojenih prevozu potnikov, za večje potrebe po prevozu tovora pa bi bilo v prometu več tovornih različic. Glede na to, da električni pogon ne povzroča večjega hrupa, bi bil koncept primeren tudi za dostave v nočnem času in na področjih, kjer hrup ni zaželen.

Avtomobilizem.com (Vir: Mercedes, Carscoops. Foto:Mercedes.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Continental z novo idejo rabe avtonomnih vozil
Valeo XtraVue začara prikolico