Poraba 6,2/11,7/8,3 l/100km Največja hitrost 250 km/h Cena 99.900 eur
Plusi
 • motorna prožnost nad 2.000 vrt/min
 • menjalnik
 • sistem start/stop (jadranje z izklopljenim motorjem do hitrosti 130 km/h)
 • udobje v vožnji (Adaptive Air vzmetenje)
 • svetilnost in prilagodljivost žarometov (matrični LED)
 • zanesljiva in stabilna lega
 • prostorna notranjost
 • opremljenost
Minusi
 • motorna prožnost do 2.000 vrt/min
 • uvodno obotavljanje pogonskega sklopa pri »polnem« pospeševanju iz mirovanja
 • občutljivost površin na prah in prstne odtise
 • upravljanje sistema MMI izključno preko dotično-občutljivega zaslona

Audi A6 prejšnje generacije sem vozil v obeh različicah, pred prenovo in po njej. Glede na inkrementalni napredek med obema ter vsesplošno visoko raven Audija A6 kot celotnega paketa avta, sem sklepal, da bo tudi novi model bolj prenovljen kot resnično nov. No, fantom v Ingolstadtu me je uspelo postaviti na laž, saj je novinec glede na predhodnika bistveno novejši kot sem mislil, da bo. Test.

Novejše ni nujno tudi boljše, a se je v tem primeru izkazalo, da so moje glavne zamere predhodniku izničene. Je pa res, da so se zato pojavile določene nove. A začnimo s prvimi. Audiju A6 prejšnje generacije sem najbolj zameril pri milimetrskem manevriranju cukajoč dvosklopkovni S Tronic, neučinkovit sistem start/stop in nekoliko bolj togo nastavljeno serijsko primaknjeno vijačno vzmeteno podvozje.

Zanimiv preobrat

Audi_A6_50_TDI_Quattro_45Cukanje dvosklopkovnega S Tronica je Audi rešil tako, da ga v povezani s šestvaljnim TDI-jem ni možno več dobiti. Namesto njega so namreč zdaj vsi šestvaljni TDI-ji v A6 združeni s klasično osemstopenjsko avtomatiko. Odločitev, ki se mi zdi, glede na Audijevo »menjalniško« strategijo izpred nekaj let, zanimiva. Takrat so bili vsi avtomatski A6 TDI, z izjemo najmočnejšega dvoturbinskega šestvaljnika, sparjeni z dvosklopkovnim S Tronicom. Zdaj je S Tronic rezerviran samo še za vstopni štirivaljni dizelski model.

Bistven dvig …

Audi_A6_50_TDI_Quattro_02… učinkovitosti sistema start/stop je dosegel Audi z izdatnim posegom v drobovino pogonskega sklopa. Ta je po novem nadgrajen z 48-voltnim jermensko gnanim zaganjalnik-generatorjem. Z njim zna Audi A6 50 TDI ugasniti svoj motor tudi med samo vožnjo. Medtem ko so tovrstni izklopi pogona nekaj povsem običajnega pri mestnih hitrostnih povprečjih, je Audi naredil korak naprej in razširil to funkcijo celo na avtocestne vozne pogoje. Kdor bo to med vožnjo sploh opazil, naj ne bo presenečen, če bo avto tudi pri hitrostih do največ 130 km/h s popuščenim plinom jadral na avtocesti z ugasnjenim motorjem. Po potrebi se zgodi ponovni zagon TDI-ja v hipu in tako učinkovito ter nevsiljivo, da ga bodo zaznali le posamezniki najbolj izostrenih čutil. Pri tem hvalim tudi, da je sistem start/stop dosledno in brez obotavljanja normalno aktiven tudi pri zunanjih temperaturah okoli 5 °C nad ničlo.

Comfort v pravem pomenu besede

Audi_A6_50_TDI_Quattro_42Novi Audi A6 je serijsko še vedno oprt na klasično vzmetenje z vijačnimi vzmetmi. Ali je to udobneje nastavljeno kot prej žal (še) ne morem poročati, saj je bil testni primerek opremljen z prilagodljivim zračnim vzmetenjem Adaptive Air. Upoštevaje, da Audi pri novem A8 in, kot se bo izkazalo nekaj stavkov nižje, tudi A6 s prilagodljivim zračnim vzmetenjem, stavi na izrazito udobje v vožnji, bi znalo biti, da so tudi serijsko vijačno vzmetenje novinca nastavili udobnejše kot pred časom. Dokler tega ne potrdim z dejanskem preizkusom, pa vsem, ki ste podobno kot jaz željni udobja in spokojnosti v vožnji, toplo svetujem, da ob nakupu novega Audija A6 doplačate za opcijo prilagodljivega zračnega vzmetenja. Slednje v nastavitvi Comfort blaži vse vrste cestnih nepravilnosti tako učinkovito, da ga resneje ne zmotijo niti bolj toga 21-palčna kolesa.

Avtomobilska nebesa

Audi_A6_50_TDI_Quattro_25Ob vsem tem je sistem Audi drive select, ki s spreminjanjem karakteristike podvozja in/ali nekaterih drugih elementov avta spreminja tudi njegov značaj, na papirju dodaten bonus. Tega bodo predvsem Audijevi prodajniki z velikim navdušenjem neukim predstavljali kot svojevrstna avtomobilska nebesa, a moja izkušnja pri njem in njemu podobnih sistemih je, da je po prvih štirinajstih dnevih uporabe potem praktično stalno vklopljen en sam režim. Čeprav Audi zagotavlja, da izbira športno tršega režima Dynamic naredi avto ostrejši in odzivnejši, sam v novem A6 nisem nikoli začutil resne potrebe po njegovem vklopu in »napadanju« kot presta zvitih ovinkov. Za kaj takšnega deluje avto preveč okorno (več kot 1.900 kg lastne mase) in mehansko »odklopljeno« od voznika. Posledično mu veliko bolj odgovarja goltanje avtocestnih kilometrov kot sekanje ovinkov.

Ob pogonskem sklopu …

Audi_A6_50_TDI_Quattro_33… ne morem mimo njegove izrazite nagnjenosti k varčevanju z gorivom. Poleg že opisanega sistema start/stop je tudi Tiptronicova pamet programirana z mislijo na čim manjšo porabo nafte. Menjalnik tako stalno stremi k vklopljeni čim višji prestavi in je tako zmožen voziti tudi s samo tisočakom minutnih vrtljajev motorja. Do tu vse lepo in prav. Zatakne se, ko voznik v želji po držanju stika s prometnim tokom le malo bolj pritisne plin. Takrat menjalnik skoraj vedno vklopi prestavo ali dve nižje, motorju narastejo vrtljaji, turbina zadiha in avto se zgane dosti odločneje kot je voznik pravzaprav potrebno. Vozna situacija, ki jo spremljajo številna (tudi nepotrebna) menjavanja prestav gor-dol in z njimi povezana sunkovita vožnja.

Nikoli ne veš

Audi_A6_50_TDI_Quattro_21Razlog tovrstnemu obnašanju pogonskega sklopa gre po mojem iskati v dejstvu, da je razmerje med največjim navorom in njegovo »zalogo« v spodnjem območju vrtljajev, veliko. Da doseže krivulja navora svoj vrh pri za sodobne dizle razmeroma poznih 2.250 vrt/min pri vsem skupaj tudi ne pomaga. Audijevi inženirji se tega očitno zavedajo, zato so pogonskemu sklopu vcepili v tem območju povečano odzivnost, ki se na cesti pač odraža v pogostih menjavah prestav.

To je moč nekoliko ublažiti z vklopom športnejšega režima Dynamic, a sem sam raje posegel po ročnem režimu menjalnika in zadrževanju najusteznejše prestave. Poraba je s tem sicer res večja za kakšen deciliter ali dva »na sto«, a upoštevajoč opazen dvig udobja v vožnji sam ta davek z lahkoto plačam. Pri motorju naj omenim samo še obotavljanje pogonskega sklopa pri polnem speljevanju z mesta, saj preteče od polnega pritiska na plin do uresničitve voznikove volje v pričakovanem pospešku debela sekunda. Je pa res, da potem dodobra nadoknadi vse, kar je v tisti sekundi zamudil. Kljub temu pa z njim ni najbolj prijetno izsiljevati, saj nikoli ne veš …

Skoraj se ne bi mogel bolj motiti

Audi_A6_50_TDI_Quattro_22Ob osvežitvi prejšnje generacije sem napovedal, da v notranjosti ne smemo pričakovati bistvenih odklonov od takratnega oblikovanja in zasnove urejenosti notranjosti. Audi bi me dal na večjo laž samo še, če bi naredil novi A6 brez volanskega obroča.

Šalo na stran. Audi je z aktualnima A8 in A7 ter zdaj tudi A6 arhitekturo notranjosti korenito spremenil. Fizična stikala so komaj še navzoča, armaturno ploščo zaznamujejo trije računalniški zasloni, v splošnem zelo čiste linije ter obilica sijoče črne plastike. Slednja je seveda pravi magnet za prah, kot sta tudi sredinsko nameščena zaslona za packe prstnih odtisov.

Ciljanje tarče

Audi_A6_50_TDI_Quattro_23Omenjena zaslona osebno dojemam kot bistvo kokpita novega Audija A6. Navsezadnje jima je prilagojeno praktično vse v okolici. Z njima je povezana največja novost v A6, spremenjen način upravljanja MMI. Ta se je poslovil od osrednjega gumba in se po novem zanaša izključno na vnose z »udarci« sredinskih zaslonih. Pri tem sem izbral besedo »udarci« z razlogom, saj so Nemci vanj vdelali nujo po močnejšem pritisku na »tipke«. Dodatno sistem potrdi uporabnikovo izbiro s haptično povratno informacijo v obliki nežnega tresljaja površine zaslona ter zvočnim »klikom«.

Z vsem naštetim je poskusil Audi dvigniti izkušnjo uporabe sistema na naslednjo raven, pri čemer je bil njihov glavni cilj zmanjšati nenamerne in napačne pritiske – trn v peti tovrstnih sistemov poveljevanja. Pritrjujem, da je rešitev vsekakor korak v pravo smer, a me ta še vedno ni navdušila kot me že dolgo navdušuje klasika s fizičnim vrtljivo-potisnim osrednjim gumbom. Če nič drugega, lahko z njim določena opravila, kot je na primer menjava radijske postaje ali pesmi, opravim »miže«, medtem ko je treba pri zaslonu vedno pogledati in »zadeti« tarčo.

Preživel bi

Audi_A6_50_TDI_Quattro_01Udobje v vožnji z Audijem A6 s prilagodljivim zračnim vzmetenjem je odlično. Motor 50 TDI, ko pride njegova turbina do sape, izriše nasmeh na obraz vedno znova. Osemstopenjski Tiptronic v okoliščinah, kjer njegovo stremenje sistema k varčnosti ne more priti tako do izraza kot v mestu, enako navdušuje. Pri tem sicer nisem navdušenec nad že skoraj pretirano očiščenostjo njegovega kokpita fizičnih stikal, še manj pa nad obilico sijoče črnine in packami prstnih odtisov na sredinskih zaslonih. Toda veste kaj, avto kot je Audi A6 50 TDI Quattro človeku zleze pod kožo. Tudi meni je! Zato bi, če bi me kdo prepričeval, naj ga vozim, brez težav pozabil na male zamere.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Navkljub odpravljeni zameri predhodniku mu še vedno dam »samo« oceno devet. Razlog za to gre iskati v slabi prožnosti do 2.000 vrt/min in posledičnem obotavljanju pri hitrem speljevanju iz mirovanja.
  9
 • Notranjost
  Obilica sijoče črnine in izrazito zanašanje na dotično občutljive zaslone meni sicer ni najbolj po godu, a okusi so različni, zato mu ne bom spustil ocene s tega področja. Kot dodatna argumentacija služijo tudi vgrajeni kakovostni materiali, dobra splošna ergonomija in prostornost za pet potnikov.
  10
 • Opremljenost
  Upoštevaje skupni znesek skoraj 29.500 evrov doplačil v testnem primerku ga po mojem ni prvaka, ki bi si upal dati nižjo oceno. Nekoliko nesrečno pa je, da se na seznamu še vedno najde kakšna »malenkost«, ki je ni bilo.
  10
 • Vozne lastnosti
  S stališča udobja v vožnji vsekakor desetka, na račun občutka izoliranosti od dogajanja v avtomobilu in njegovi okolici ter posledično manjšega užitka v vožnji pa točka manj.
  9
 • Gospodarnost
  Naj bo sposoben še tako varčne vožnje s plinskim oljem, njegova cena je vseeno zelo visoka.
  5
 • Zmogljivost
  Kar mu manjka do meje 2.000 vrt/min, več kot nadoknadi z odzivnostjo nad njo.
  10
 • Sklep
  Dvomim, da obstaja posameznik, ki mu Audi A6 50 TDI Quattro Sport, tudi z nekaterimi pomanjkljivostmi, pod črto ne bi zmogel zlesti pod kožo. Meni vsekakor je!
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 71.910
cena testnega vozila (€) 99.900
dolžina × širina × višina (mm) 4.939 × 1.886 × 1.457
dovoljena masa vozila (kg) 2.475
emisija CO2 (g/km) 150
gibna prostornina (cm3) 2.967
kompresija (1:) 16,8
masa praznega vozila (kg) 1.900
medosna razdalja (mm) 2.924
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 250
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 210 (286) pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 620 pri 2.250-3.000
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
pnevmatike 255/35 R 21
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,2/11,7/8,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,4/5,4/5,8
pospešek 0-100 km/h (s) 5,5
prostornina posode za gorivo (l) 73
prostornina prtljažnika (l) 530
število valjev/ventilov 6/24
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 83,0 × 91,4
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni (hlajeni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

23 komentarjev za "Novejši, kot sem mislil"


thunderbolt
3 leta 8 meseci nazaj

Vse ok, lep, ampak na centralni konzoli tisti dve luknji za pijaco…a niso mogli dat nekaj, kar bi to pokrilo? Tudi ce bi imel denar, ga zaradi tega ne vzamem, ker mi je to tako grdo, ne vem kaj so mislili!

chad
3 leta 8 meseci nazaj

Lep, z odvečnim zaslonom za klimo…škoda da ni še volan na dotik – živjo bmw serije 5.

3 leta 8 meseci nazaj

Mene moti veliko “piano” plastike, ki so magnet za umazanijo. Sm že mislu da je piano plastika izven mode. Vseeno mi je še zmeraj bolj všeč prejšni model.

pskoda
3 leta 8 meseci nazaj

Sigurno je možnost kupit ali dokupiti tudi v kakšnem drugem otenku kot v piano barvi

3 leta 8 meseci nazaj

Verjetno res, brušen aluminij bi bil veliko boljši.

3 leta 8 meseci nazaj

Škoda, da tudi vžigalnik za cigarete ni na dotik.

3 leta 8 meseci nazaj

Ti novi audiji izgledajo prav hudo. Edino s temi led lučmi rahlo pretiravajo.

 
Iz pubertete
Športno uporaben dostavnik