Novice

Več nadzora in kazni za neresnične podatke o lastnostih izdelkov v EU

Zakon, ki naj bi potrošnikom zagotavljal bolj resnične podatke o vplivu kupljenih izdelkov na okolje, naj bi bil že v pripravi.

Predstavniki Evropske unije želijo na ta način zagotoviti realnejši vpogled v lastnosti dobrin, ki so v prodaji na področju EU, in stopiti na prste podjetjem, ki s prirejenimi podatki zavajajo potrošnike. Po poročanju spletnega portala Euractiv, kjer naj bi dobili vpogled v osnutek novega zakona, so predstavniki Evropske komisije navedli, da je 40 odstotkov trditev, ki jih podjetja navajajo v opisu svojih izdelkov, neutemeljenih in ne predstavljajo realnega stanja o vplivu tega izdelka na okolje. Nova direktiva bi morala biti po prvotnih načrtih objavljena že lani, vendar so njeno predstavitev že nekajkrat odložili zaradi nejasnosti in nesoglasij v zvezi z njenim izvajanjem.

Kaznovalna politika naj bi temeljila na naravi in resnosti kršitve ter ekonomski koristi, ki bi jo podjetje pridobilo z zavajanjem, upoštevali pa naj bi tudi škodo, ki je bila zaradi tega povzročena okolju. V primeru sprejetja tovrstnega zakona naj bi bilo pod drobnogledom na tisoče izdelkov, ki so v prodaji na evropskem trgu. Pod podrobnejšim nadzorom bodo verjetno tudi avtomobilski proizvajalci, saj avtomobili predstavljajo enega večjih onesnaževalcev, avtomobilska podjetja pa z olepševanjem ekoloških lastnosti njihovih novih modelov prepričajo marsikaterega okoljsko bolj ozaveščenega kupca v nakup njihovega izdelka.

Seveda se tukaj tudi poraja vprašanje, na kakšen način bo potekal nadzor, je pa že sedaj jasno, da bo potrebno sodelovanje vseh držav članic, ki naj bi ustanovile posebne ekipe za nadzor. Po besedah predstavnikov Evropske komisije bodo morala podjetja utemeljiti trditve o okoljski primernosti njihovih izdelkov tudi v skladu s standardnimi metodologijami, s katerimi se ugotavlja vpliv na okolje.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Marek Ślusarczyk.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Uber za razvoj namenskih električnih vozil
Novi Renaultov Espace bo razkrit spomladi