Novice

Evropska komisija za 30-odstotno zmanjšanje emisij CO2 do 2030

V skladu s pričakovanji je Evropska komisija objavila predlog emisijske regulative za obdobje do leta 2030, ki poleg povprečnega 30-odstotnega zmanjšanja emisij CO2 do leta 2030 za osebne avtomobile in dostavnike predvideva, da bodo proizvajalci avtomobilov pridobivali kredite na račun brezemisijskih modelov v prodajni paleti.

Evropska komisija v predlogu predvideva v povprečju 30-odstotno znižanje emisij CO2 za nova vozila in dostavnike do leta 2030 v primerjavi z letom 2021, ob tem pa določa kot vmesni cilj 15-odstotno znižanje do leta 2025, s čimer želijo spodbuditi proizvajalce avtomobilov k zgodnjemu ukrepanju. Objavljeni predlog s tem nekoliko odstopa od predvidevanj, o katerih smo pisali v preteklih tednih.

Kot spodbudo so v predlogu proizvajalcem avtomobilov namenili 800 milijonov evrov za širitev polnilnic za električna vozila ter 200 milijonov evrov za razvoj tehnologije baterij.

Novost v predlogu emisijske politike EU so krediti na račun električnih vozil in nizkoemisijskih vozil, kot so priključni hibridi. Z njimi bi proizvajalci avtomobilov lahko uravnotežili emisijsko povprečje flote v primeru, da bi to presegalo najvišjo dovoljeno mejo.

Vozila brez emisij so v predlogu opredeljena kot baterijska električna vozila in vozila s pogonom na gorivne celice, medtem ko med nizkoemisijska vozila spadajo tista, ki iz izpušnega sistema izločajo manj kot 50 g CO2 na prevožen kilometer (npr. priključni hibridi), kar izloča večino trenutno razpoložljivih hibridnih modelov.

Predlog Evropske komisije čaka dolgotrajni postopek odobritev vlad članic EU in Evropskega parlamenta, kar običajno traja več kot leto dni. Nanj pa so z izjavo že reagirali predstavniki evropske avtomobilske industrije združenja ACEA, ki so zastavljene emisijske cilje označili kot “pretiran izziv” in “zelo agresivne”. V objavi za javnost so ponovno zapisali, da avtomobilska industrija zagovarja 20-odstotno povprečno zmanjšanje emisij CO2 kot razumen cilj, ki je pogojen z določenimi visokimi, a še sprejemljivimi stoški.

Podobnega mnenja so tudi v nemški avtomobilistični lobistični skupini VDA, kjer menijo, da so cilji EU težko dosegljivi, hkrati pa evropske avtomobilske proizvajalce postavljajo v podrejen položaj na globalnih trgih.

Veljavna zgornja meja emisij CO2 za osebne avtomobile je 130 g/km do leta 2015 ter 95 g/km do leta 2021, kar predstavlja povprečje flote vozil EU v celoti, pri čemer imajo posamezni proizvajalci določene individualne cilje, pogojene s finančnimi penali. Sistem kazni po predlogu ostaja v veljavi tudi pri ciljih  za leto 2025 in 2030 – v primeru, da  bi proizvajalci avtomobilov kršili pravila, bodo dolžni plačati 95 evrov za vsak gram CO2 nad zgornjo mejo za vsako novo registrirano vozilo v tekočem letu.

Evropska komisija z novim predlogom emisijske politike po eni strani sledi sklepom Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah, po drugi strani pa želi spodbuditi evropsko industrijo k hitrejšemu razvoju električnih vozil, kjer naj bi že zaostajala za Kitajsko, Japonsko in ZDA.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: EU.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Evropska komisija za 30-odstotno zmanjšanje emisij CO2 do 2030"


xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Politiki in njihov populizem.

 
Samodejno izogibanje oviram na ravni najboljših voznikov
Najhitrejša verzija BMW-jevega modela M3