Novice

Večje število avtonomnih Fordov bo na cestah že leta 2021

Mark Fields, izvršni direktor in predsednik družbe Ford, je v včerajšnjem govoru v raziskovalnem centru Palo Alto najavil, da bodo njihovi povsem avtonomni avtomobili na cestah v večjem številu že leta 2021.

Fordov avtonomni vozni park bo namenjen predvsem ponudnikom storitev skupne vožnje, avtomobili pa naj bi bili po napovedih tako brez volanskega obroča kot tudi brez stopalk in naj ne bi potrebovali voznika.

“Odločeni smo, da bomo na ceste postavili avtonomen avtomobil, ki lahko izboljša varnost ter hkrati reši socialne in okoljevarstvene izzive milijonov ljudi – ne le tistih, ki si lahko privoščijo luksuzna vozila,” je med drugim v govoru povedal Fields. Pri Fordu menijo, da bodo zaradi visokih stroškov tehnologije samodejno vozeči avtomobili v začetku predragi za individualne kupce, kar naj bi njihov nakup za zasebne potrebe odložilo še za nekaj let po uvedbi flotnih avtonomnih vozil.

Za uresničenje svoje vizije se Ford povezuje z več tehnološkimi podjetji s področij razvoja naprednih algoritmov, tridimenzionalne kartografije (Civil Maps), radarjev, tehnike LiDAR (Velodyne) in senzorjev kamer za avtonomna vozila. Ob tem v prihodnosti načrtujejo obsežno razširitev svojega centra za raziskave in inovacije v kalifornijskem Palo Altu, kjer naj bi postavili dodatni stavbi ter do leta 2017 podvojili ekipo, ki trenutno šteje približno 150 ljudi.

Ford napoveduje, da bodo njihova avtonomna vozila po klasifikaciji zveze inženirjev avtomobilske industrije dosegla 4. stopnjo, s čimer bodo le korak pred popolno avtonomijo v vsakih voznih okoliščinah. To pomeni precejšen napredek v primerjavi z obstoječimi sistemi, kot je na primer Teslin Autopilot, ki je po ocenah medijev približno na 3. stopnji. Za slednjo so pri Fordu namignili, da bi jo najraje preskočili, saj v določenih razmerah zahteva prenos upravljanja z vozila nazaj k vozniku.

Avtomobilistični mediji, ki jih je Ford povabil v Palo Alto, napovedi njihovega izvršnega direktorja očitno niso pretirano navdušile, saj je novinar Automotive News na svojem profilu Twitter precej cinično objavil spodnji posnetek s pripisom: “Fordov izvršni direktor Mark Fields najavlja povsem samodejno vozilo do leta 2021 ob rahlem ploskanju.”

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend, Jalopnik, Automotive News. Foto, video: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Na kampiranje z Bentleyem
Suzuki v Pariz z dvema zanimivima novostma