Novice

Vedno večje zagate avtomobilistov, tokrat v zvezi z dobavo baterij

Po omejitvah proizvodnje zaradi pomanjkanja elektronskih komponent v preteklih letih, se proizvajalci električnih vozil soočajo tudi s težavami pri dobavi baterij.

Če se je avtomobilska industrija v obdobju pandemije soočala s pomanjkanjem elektronskih komponent, ki še vedno deloma narekuje tempo proizvodnje vozil, se sedaj za proizvajalce električnih vozil na obzorju pojavljajo nove težave. Večina proizvajalcev namreč nima vzpostavljenih dobavnih verig, ki bi omogočale dobavo baterij v količinah, potrebnih za načrtovan obseg proizvodnje.

Velike izgube zaradi slabšega dobavnega sistema

Posledično se zamude in omejitve pri dobavi baterij ter višji stroški že izražajo v finančnih izkazih proizvajalcev, kot so Ford, General Motors in Porsche, ki najverjetneje zaradi tega ne bodo uspeli uresničiti zastavljenih ciljev v zvezi z elektrifikacijo. Po besedah izvršnega direktorja Forda Jima Farleya so proizvajalci električnih vozil, tudi na račun znižanja cen Teslinih modelov, v zadnjih dveh mesecih deležni močnih cenovnih pritiskov. Glede na to, da večina še nima vzpostavljenega sistema masovne proizvodnje in dobave baterij, kakršnega ima Tesla, se soočajo z visokimi stroški, ki vodijo v izgube. Ford naj bi na področju električnih vozil letos ustvaril 4,5 milijarde ameriških dolarjev (4,1 milijarde evrov) izgube, zato po Farleyevih besedah še ne morejo razmišljati o morebitnem znižanju cen električnih modelov.

Podobnega mnenja je tudi izvršna direktorica družbe GM Mary Barra, ki razkriva, da se soočajo z nepredvidenimi zaostanki priP19_0694_a3_rgb dobavi baterij, zaradi katerih so bili celo primorani zaustaviti proizvodnjo v kanadskem obratu. Po trenutnih načrtih naj bi v drugi polovici letošnjega leta proizvedli 100.000 električnih vozil, negotovosti v zvezi z uresničevanjem tega cilja pa povzročajo težave enega od dobaviteljev komponent, potrebnih za izdelavo baterijskih modulov. Z nezanesljivo dobavo baterij se soočajo tudi pri znamki Porsche, kar je v enem od intervjujev poudaril izvršni direktor Oliver Blume.

Vse več avtomobilskih proizvajalcev se zato povezuje s proizvajalci baterij ali medsebojno, da bi vsaj malenkost ublažili težave dobavnih verig. A kljub temu postaja vedno bolj očitno, da pot elektrifikacije ne bo tako enostavna, kot so si nekateri zamislili.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Porsche, ProLogium.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Vedno večje zagate avtomobilistov, tokrat v zvezi z dobavo baterij"


Polo78
8 meseci 25 dni nazaj

Da množičen prehod na EV ne bo tako enostaven, nekateri opozarjamo že dlje časa ampak bruseljskim birokratom to ne gre dopovedat. Ni pa s tem počasnejšim prehodom prav nič narobe, bo več časa za take in drugačne prilagoditve. Tudi s premoga se na novejše tehnologije svoj čas ni šlo ad-hoc ali pa z nekimi vsiljenimi časovnicami ampak po “naravni” poti, ko sta to zahtevala oz. hotela trg ter industrija.

Firediver
8 meseci 25 dni nazaj

Dejansko ste šli do teh birokratov? Tako je treba, ne pa samo po forumih nabijati…

8 meseci 25 dni nazaj

Očitno ne spremljaš. Birokrati so bili obveščeni in natančno seznanjeni z posledicami še preden so začeli sprejemat eko politiko.
Rahlo si zmeden, to ni forum. Bomo pustili tebi prostor, da boš lahko nabijal kako nimaš interesa in domišlije do ničesar.

Firediver
8 meseci 25 dni nazaj

Ne spremljam, res. Samo želim si, da vsi nezadovoljneži naslovite gnev na pravi naslov, tam, kjer se res lahko kaj premakne.

8 meseci 25 dni nazaj

Torej ne spremljaš, nimaš interesa, nimaš domišljije, …očitno ne razumeš pojma gnev.
Želje se pišejo božičku, ne na forum. Razgledanost pa takšna

Firediver
8 meseci 26 dni nazaj

Bo več časa za prilagoditve omrežja in prebivalstva, pa tudi vseh ostalih možnih alternativ.

8 meseci 26 dni nazaj

Nekateri (oz. kar velika večina) propagirajo avtomobile za katere se niso pripravili. So mislili, da bo šlo po bljižnici.

xxl
8 meseci 26 dni nazaj

V bistvu so za to najbolj odgovorni EU politiki.

8 meseci 25 dni nazaj

Ravno na takšne stvari večkrat opozarjam in še premalo.
Na to mora vsak razmišljat ko gre na volitve in referendum. In tudi ko ne gre.
Izvor težav, ne samo v avto industriji, je točno tukaj. Ne samo na EU ravni, vse od lokalnih navzgor.

 
Preoblikovani emblem GTI napoveduje električno prihodnost
Petdeset let varnostnega pasu v Oplovih vozilih