Novice

Kitajski CATL konec leta z novo baterijo, številke so naravnost nore

Pred časom smo že pisali o kitajskem velikanu CATL, ki postaja eden vodilnih proizvajalcev baterij na svetu. Kot prvi so razvili baterijo z zmogljivostjo 140-kilovatne ure, ki jo že vgrajujejo v nekatere avtomobilske modele. Zdaj so zopet presenetili z novo radikalno baterijo, ki s spremenjeno zasnovo celic prinaša izredno energijsko gostoto – 1 kilovatno uro na 2 kilograma baterije. Zaradi te izrazite energijske gostote bi se električnim avtomobilom lahko doseg znatno podaljšal oziroma bi se občutno zmanjšala njihova masa.

Gre za enega največjih razvojnih skokov v baterijski tehnologiji: 500 vatnih ur na kilogram mase baterije vsekakor prinaša velik korak naprej, saj ima Panasonicova baterija v Tesli 3 energijsko gostoto okoli 260 vatnih ur na kilogram baterije. Torej skoraj polovico manj kot z novo baterije obljublja CATL. V uvodu smo že omenili litij-ionski baterijo Qilin, ki so jo nedavno predstavili pri CATL. Slednja ima energijsko gostoto 255 vatnih ur na kilogram.

Proizvodnja bo stekla konec leta

Kot so ob razkritju potrdili pri CATL, bo baterija, namenjena uporabi v avtomobilski industriji, na serijsko proizvodnjo pripravljena do konca letošnjega leta. Sprva jo bodo preizkušali v letalski industriji, saj naj bi tako velika energijska gostota omogočala celo razvoj prvega velikega komercialnega električnega letala.

Nova tehnologija naj bi v praksi prinesla občutne izboljšave električnih vozil. Baterijski paket z zmogljivostjo 100 kilovatnih ur bo imel maso vsega 200 kilogramov, kar je v primerjavi z današnjimi baterijami nepredstavljiv napredek. V Audiju e-tron GT ima baterija z zmogljivostjo 83,7 kilovatne ure maso 630 kilogramov.

Z uporabo te baterije bo potniška kabina lahko še prostornejša

Manjša, lažja, a enako zmogljiva baterija prinaša številne nove priložnosti za avtomobilske proizvajalce. Prostor za vgradnjo baterije bo lahko manjši, zato se bo povečala prostornost potniške kabine. Lažje baterije odpirajo možnost vgradnje v športne avtomobile. Prav tako se bo lahko znatno zmanjšala masa električnih vozil oziroma ob enaki masi znatno povečal doseg.

CATL pospešeno raste in postaja največji proizvajalec avtomobilskih baterij. V letu 2022 (od januarja do novembra) je po podatkih južnokorejskega razvojnega podjetja SNE skupaj prodal za 165,7 gigavatnih ur baterij, kar je trikrat več kot BYD. CATL obenem sklepa vse več zavezništev z različnimi avtomobilskimi proizvajalci. Z letom 2025 bo pričel dobavljati cilindrične baterije BMW-ju, sodelujejo pa tudi s Fordom.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: CATL.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Kitajski CATL konec leta z novo baterijo, številke so naravnost nore"


1 leto 1 dan nazaj

Električna letala so že zdavnaj v uporabi!

1 leto 1 dan nazaj

Malo nerodno smo zapisali – merijo na razvoj velikega komercialnega električnega letala za prevoz tovora/potnikov. Hvala za komentar.

Polo78
1 leto 2 dni nazaj

Čez nekaj let bo večina EV-jev kot kaže imela vsaj dostojen domet, v bistvu pričakovan napredek glede baterij. Zdaj morajo porihtat samo še hitrejše polnjenje pa seveda cenovno dostopnost vozil, da ne bo samo za elite. Kar me še najbolj skrbi je infrastruktura pri nas (polnilnice, omrežje,…), kjer vemo, da se vse tako počasi premika… Bi bil zelo presenečen, če bo vse našteto pred l. 2035.

1 leto 2 dni nazaj

Dobro jutro.
Pri nas še niti 2050 ne bo možnega množičnega polnjenja. Niti na klasične šuko vtičnice ne bo možno pri vsaki hiši oz. parkirišču.
Množične polnilnice, hahaha. Mokre sanje največjih sanjačev. 🙂

 
Stellantis preverja, ali njihovi motorji delujejo na sintetična goriva
Tavascan je četrti koncernski, a prvi Cuprin električni SUV