Novice

Vodilni v tekmi avtonomno vozeče prihodnosti

Zadnja raziskava, ki jo je opravila ameriška analitska hiša Navigant Research, je pokazala, da so pri Daimlerju, Fordu, Renault-Nissanu in General Motorsu v daleč najboljšem položaju za uspeh v tekmi avtonomno vozeče prihodnosti. V raziskavi so zajeli 18 avtomobilskih proizvajalcev ter skušali ugotoviti, kdo ima najboljšo strategijo razvoja samodejne vožnje.

Pri podjetju Navigant Research so ugotovili, da so omenjeni štirje proizvajalci že sedaj razvili dovolj napredne asistenčne sisteme, primerne tudi za komercialno uporabo, ter so v najboljšem položaju, da prevzamejo vodilno vlogo v segmenti avtonomne vožnje. Njihova strategija pri uvajanju samodejne vožnje pa hkrati vključuje tudi strateške naložbe in partnerstva s podjetji, ki razvijajo tovrstne tehnologije.

Ford

Pri znamki Ford so avtonomno vozečo prihodnost vzeli precej resno, kar kažejo tudi s tem, da so se povezali s precej tehnološkimi podjetji (Velodyne s sistemom lidar, Argo AI, Chariot, itd.). Prvi mož znamke, Mark Fields, je obenem napovedal, da bodo vložili kar 700 milijonov dolarjev v obrat v Michiganu, kjer bodo razvijali avtonomna vozila, ki dosegajo 4. stopnjo po klasifikaciji zveze inženirjev avtomobilske industrije.

General Motors

Pri ameriškem General Motorsu sodelujejo s tehnološkima podjetjema Lyft in Cruise Automation, njihovo prvo samodejno vozeče vozilo pa naj bi bil Chevrolet Bolt. Prva testiranja bodo pričeli opravljati že v tem letu in sicer v Michiganu.

Renault-Nissan

Pri japonsko-francoskem koncernu bodo razširili svojo že poznano tehnologijo ADAS, ki sicer predstavlja celovit nabor pripomočkov za vožnjo, s sistemom avtonomne vožnje. Prva samodejno vozeča vozila zveze naj bi se pojavila na cestah že leta 2020.

Daimler

Prestižni proizvajalec avtomobilov ponuja že sedaj v svojih modelih E in S, podobno kot pri Teslinem S, sistem delno samodejne vožnje, v načrtu pa imajo sodelovanje s podjetjem Uber pri dobavi samodejno vozečih modelov.

Strategijo samodejno vozeče prihodnosti razvijajo hkrati tudi pri ostalih proizvajalcih (BMW, Volvo, Vokswagen, Hyundai, Tesla, PSA in Toyota), a zaenkrat (še) zaostajajo za zgoraj naštetimi proizvajalci.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kona bo nov Hyundaijev kompaktni športni terenec
Seat s paketom FR pripravlja teren za nabrito različico Cupra