Novice

Volanski obroči v Mercedes-Benzu razreda E bo tipal voznikove roke

Mercedes-Benz je za osveženi razred E pripravil še eno novost, vezano na delovanje delno avtonomnih sistemov.

Doslej so se tovrstni sistemi zanašali na fizični odpor oziroma popravke smeri vožnje s strani voznika. Vsak sistem ima nastavljen svoj čas tako imenovane neodzivnosti voznika, v katerem je delno samodejni sistem aktiven. Če sistem v tem času ni zaznal nikakršne aktivnosti voznika, torej nikakršnega popravka smeri vožnje, je sklepal, da voznik ni zbran za volanom in je svoje delovanje prej ali slej na varen način izklopil.

Mercedes-Benz je za osveženi razred E našel način, da voznika s tega stališča še dodatno razbremeni. Po celotnem obroču so namreč namestili kapacitivna tipala, ki zaznavajo fizično navzočnost roke na obroču. To pomeni, da delno samodejni sistemi v osveženem razredu E ne bodo zahtevali aktivne dejavnosti voznika, temveč zgolj samo še pasivno. Ali je to premik v pravo smer, je seveda stvar razprave, a očitno so Nemci dovolj prepričani v svoj sistem, da so pripravljeni še nekoliko popustiti »povodec« voznika. A da ne bo kakšne pomote, s tem Mercedes-Benz voznika nikakor ne odvezuje odgovornosti, ki jo vsi avtomobilisti že od vsega začetka nalagajo uporabnikom tovrstnih polsamodejnih voznih pomočnikov.

Ni pa to edina novost volanskih obročev v prenovljenem razredu E. Kapacitivne tipke so izpodrinile tudi tistih nekaj fizičnih na volanskih prečkah, ki so bile še navzoče pred prenovo. To pomeni, da bodo v novincu vse volanske funkcije izvedene z na dotik občutljivimi polji. Sami smo nekoliko skeptični ob tem, saj se nadomeščanje fizičnih tipk z na dotik občutljivimi polji v praksi oziroma na cesti ne izkaže vedno za najbolj uporabniku prijazno rešitev, a bo za končno sodbo treba preizkusiti zadevo v živo. Čisto možno je namreč, da so Nemci dognali kakšno tehnično rešitev, ki bo uporabo naredila intuitivno in odporno zoper nenamerne ali napačne pritiske ter vnose.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat praznuje sedemdeset let obstoja
Pomladna osvežitev paradnih konjev Alfe Romeo