Novice

Seat praznuje sedemdeset let obstoja

Špansko znamko, ki je pomemben del koncerna Volkswagen, so na njeni poti zaznamovali številni uspehi in izzivi med preobrazbo iz proizvajalca avtomobilov v trajnostno, inovativno in tehnološko podjetje.

Znamka Seat je bila ustanovljena 9. maja leta 1950 z namenom demokratizacije mobilnosti v Španiji, v obdobju svojega delovanja pa se čedalje bolj preobraža iz zgolj proizvajalca avtomobilov v ponudnika trajnostih storitev mobilnosti, ki ne izdeluje le vozil, ampak se odziva na enega največjih trendov prihodnosti s poudarkom na sodelovanju in souporabi. Kot edino podjetje, ki v Španiji oblikuje, razvija, izdeluje in prodaja vozila, se uvršča med vodilne industrijske investitorje v raziskave in razvoj v državi, predstavlja en odstotek španskega BDP ter je eden glavnih izvoznikov, saj izvaža 80 odstotkov svojih vozil.

Prvo tovarno so odprli leta 1953 na območju Zona Franca v Barceloni, kjer so dnevno izdelali pet vozil Seat 1400, v obdobju naslednjih štiridesetih let pa so v tem obratu poleg ostalih sestavljali tudi modela Seat 600 in Seat 127. Leta 1993 so v Martorellu odprli nov proizvodni obrat, kjer so izdelovali drugo generacijo modela Ibiza ter takrat novo Seat Cordobo, dnevna proizvodnja pa je obsegala 1.500 vozil. Trenutno proizvodnja njihovih modelov poteka v treh proizvodnih centrih: Barcelona, El Prat de Llobregat in Martorell, kjer so narejeni modeli Ibiza, Arona in Leon, medtem ko v obratih na Češkem sestavljajo model Ateca in v Nemčiji model Tarraco. S proizvodnih trakov obrata na Portugalskem prihajajo nove Alhambre, Seatov prvi električni avtomobil Mii electric pa je narejen v proizvodnem obratu na Slovaškem. Skupno so do sedaj izdelali že preko 19 milijonov vozil, po letu 1965 pa so se orientirali tudi na izvoz ter se uveljavili kot vodilni španski industrijski izvoznik.

V sedemdesetih letih delovanja so pri Seatu predstavili 67 modelov različnih izvedb in generacij, med najpomembnejše pa sodijo njihov prvi model Seat 1400 iz leta 1953, Seat 600 iz leta 1957, prva generacija modela Ibiza je bila predstavljena leta 1984, medtem ko so leta 1999 prvič predstavili Seat Leon, ki dosega prodajne uspehe vse od prihoda na trg. Pred štirimi leti so svojo paleto obogatili še s segmentom križancev, v katerem imajo modele Seat Arona, Atecca in Tarraco. Lani so paleti dodali svoj prvi električni model, Seat Mii electric.

Za športno ponudbo Seatovih avtomobilov je že od prve predstavitve modela Ibiza Cupra v letu 1996 zadolžena njihova podznamka Cupra, ki se je pred časom preoblikovala v samostojno znamko in ponuja zmogljive modele, ki temeljijo na elektrifikaciji, sodobnem dizajnu in športnih voznih lastnostih. Paleta modelov Cupra obsega družino Leon, model Ateca ter Cupra Formentor, ki je prvi model, oblikovan posebej za športno znamko.

V 70-letni zgodovini je bila znamka deležna stabilne trajnostne rasti, število zaposlenih pa je naraslo iz 925 ob odprtju prvega obrata v letu 1953 do več kot 15.000 zaposlenih, kolikor jih soustvarja uspehe znamke v sedanjosti. Nove mejnike postavljajo tudi na področju zdravja zaposlenih na delovnem mestu, saj so leta 2017 odprli zdravstveno-rehabilitacijski center CARS, kjer svojim zaposlenim ponujajo preventivno medicino ter zdravstveno in rehabilitacijsko oskrbo. Svojo družbeno odgovornost potrjujejo tudi v času pandemije koronavirusa, saj so sprožili številne pobude v boju proti širitvi virusa Covid-19 ter razvili in izdelali več kot 600 respiratorjev, ki so jih poslali bolnišnicam po vsej državi.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Seat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Skupina Volkswagen spreminja strategijo novega električnega mestnega avtomobila
Volanski obroči v Mercedes-Benzu razreda E bo tipal voznikove roke