Predstavitve

Glasnik novega obdobja

Volkswagen ID.3: slovenska predpremiera

V Ljubljani je pod žaromete predpremierno stopil Volkswagen ID.3, prve serijske primerke pa naj bi slovenski kupci, ki so si ga z vplačilom rezervacije zagotovili že v letošnjem maju, prevzeli naslednje poletje.

Volkswagen ID.3 predpremiera Ljubljana (10)Volkswagen v Sloveniji, kljub precejšnjemu zanimanju že pred razkritjem električne kombilimuzine ID.3, zaradi proizvodnih omejitev ni mogel ustreči več kot 140 srečnežem, ki bodo prvi slovenski lastniki tega prelomnega modela za znamko. Njegov prihod na trg so med drugim zaznamovale številne zaveze in napovedi proizvajalca, ki pospešeno stopa v obdobje e-mobilnosti in digitalizacije ter se hkrati usmerja v znižanje ogljičnega odtisa proizvodnje svojih modelov. Začetek serijske proizvodnje v obratu Zwickau je poleg obiska kanclerke Merkel pospremil tudi dogovor nemške vlade in proizvajalcev o dvigu spodbud za kupce električnih in hibridnih vozil. Vse našteto zagotovo potrjuje strategijo znamke Vokswagen, da postane prav ID.3 tisti model, ki bo pričel demokratizacijo električnih avtomobilov, s čimer jih bodo približali širšemu krogu kupcev, seveda tudi na račun nižjih cen.


Kratka dejstva o ID.3:

 • dolžina 4.261 mm, širina 1.809 mm, višina 1.552 mm, medosna razdalja 2.765 mm;
 • prostornina prtljažnika 385 litrov;
 • tri različice baterije:
  • 45 kWh (polnjenje AC 7,2 kW, DC 50 kW oz. opcijsko 100 kW) za do 330 km električnega dosega z enim polnjenjem;
  • 58 kWh (polnjenje AC 11 kW, DC 100 kW) za do 420 prevoženih kilometrov z enim polnjenjem;
  • 77 kWh (polnjenje AC 11 kW, DC 125 kW) z dosegom z enim polnjenjem vse do 550 km;
 • garancija 8 let oz. do 160.000 prevoženih kilometrov;
 • model je zasnovan na koncernski platformi MEB, ki prinaša bistveno več prostornosti v potniškem delu glede na zunanje dimenzije vozila;
 • baterijski sklop je nameščen pod vozilom;
 • najvišja hitrost bo omejena na 160 km/h;
 • koeficient upora 0.26;
 • ID.3 1st Edition: baterija 58 kWh, elektromotor s trajnim magnetom na zadnji osi (150 kW/204 KM moči, 310 Nm navora) in enostopenjski menjalnik.

Volkswagen ID.3 predpremiera Ljubljana (21)Do obdobja električnih avtomobilov za vsak žep bo seveda preteklo še kar nekaj časa; tudi prve konfiguracije modela ID.3 ne bodo med najcenejšimi, a tega ob predstavitvi nihče niti ni pričakoval. Na trg za začetek prihaja srednja različica ID.3 1st Edition, v kateri so združeni baterija 58 kWh, elektromotor s trajnim magnetom na zadnji osi (150 kW/204 KM moči, 310 Nm navora) ter enostopenjski menjalnik. Nabor zunanjih barv so omejili na lunino sivo, makensko turkizno, ledeniško belo in mangansko sivo, sicer pa prvo izdajo ID.3 zaznamuje nekaj ekskluzivnih oblikovalskih elementov ter premišljen nabor treh opremskih paketov (1st, 1st Plus in 1st Max). Cene zanje so zaenkrat še okvirne, a naj bi segale od nekaj pod 40 evrskimi tisočaki do malo pod 50 evrskimi tisočaki.

Po trenutnih informacijah slovenskega zastopnika bodo dokončne cene in specifikacije opreme za naš trg znane januarja prihodnje leto, v februarju pa naj bi prvih 140 kupcev z vplačano rezervacijo imelo možnost dokončno naročiti svoj ID.3. Prve dobave so napovedane za poletje 2020.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Glasnik novega obdobja"


slafari
3 meseci 30 dni nazaj

ID.3: toliko pompa, reklame in pričakovanj! zunaj lep, notri velik, materiali pa pod nivojem dacie. je kdo opazil kovinsko ročico v prtljažniku?

4 meseci 2 dni nazaj

Kaj jim je zmanjkalo srebrne barve za prtljažnik? Notranjost pa že po slikah izgleda tako plastična, da je duster pravi luksuz proti temu.

4 meseci 2 dni nazaj

Notranjost je res na nivoju vseh novih VWjev. Kratko rečeno “horrendous”

jankometka
3 meseci 30 dni nazaj

Ugotovili so da ljudje kupujejo le še z očmi. Daleč so časi ko so se ljudje odločali na podlagi zanesljivosti. In tako je tudi ceneje. Pač ljudjem je bolj pomembno da so avti frajerski in imajo veliko USB priključkov in držal za kavo.

RedBaron
4 meseci 2 dni nazaj

Grda armaturka… kje so casi, ko je VW res delal das aute… passat 3B, golf 4, 5…

xxl
4 meseci 3 dni nazaj

Poglejte cenik novega Golfa 8. Dizel od slabih 30 000 evra naprej. Torej niso ceno EV približali dizlu, kot so napovedali, ampak ravno obratno. Ma bravo, res ste pravi nategatorji.

4 meseci 3 dni nazaj

Umetno bodo naredili navadne IC avtomobile drage, tako da bodo EV zgledal kot navidezno realna alternativa. (pravtako nesmemo pozabiti na subvencije za EV) Win win za njih v vsakem primeru. Mislim da je VW ratal preveč zaverovan vase in misli folk kupoval vse kaj bodo sproducirali ne glede na ceno. No sej, večina populacije je itak nevednih tesl, tako da me niti ne čudi.

Ivan36
4 meseci 4 dni nazaj

Teh par 100 1 st edition bojo morale občine pa avtoparki pokupiti, da bo videti kako se odlično prodajajo… Enako je bilo na Golf 7 sami službeni prve pol leta do 8 mesecev, da so napolnili zalogo.

 
Loščenje prstanov
Prva dama