Novice

Volkswagen I.D. Roomzz se podrobneje predstavi

Po zadnjih draženjih so Nemci dokončno razkrili najnovejšega v vrsti njihovih električnih modelov, konceptni SUV I.D. Roomzz.

Ob 2,97-metrski medosni razdalji so uspeli Nemci zapakirati zelo prostorno kabino, v kateri so se znašli štirje foteljasti sedeži. Volkswagen pri tem sporoča, da bodo razkošne mere avta serijskemu modelu zagotavljale največ sedem sedežev. Še ena razlika med konceptom in bodočim serijskim modelom se skriva v prikriti funkcionalnosti sedežev prvega. Vse štiri sedeže je namreč moč zasukati za 25 kotnih stopinj proti notranjosti avta, s čimer je izboljšana oziroma olajšana interakcija potnikov med vožnjo, kar naj bi prišlo posebej do izraza v režimu samodejne vožnje. Naj spomnimo, da naj bi I.D. Roomzz imel vso potrebno strojno opremo avtonomnih sistemov četrte stopnje. Za potrebe lažjega vstopanja v vozilo in izstopanja so njegovi sedeži dodatno opremljeni še s funkcijo zasuka proti zunanjosti avta in sicer za 20 kotnih stopinj. Pri slednjem opravilu izstopajo na oblikovni študiji še drsna vrata. Prvi par se pri tem odpira naprej, zadnji par pa nazaj. Med njima zazeva veliko prostora, zanimivo pa je, da prehoda ne moti niti sredinski B stebriček.

O igranju s svetlobo na prednjem in zadnjem delu avta smo pisali že v naši zadnji najavi oblikovne študije, zato na tem mestu ne bomo ponavljali zgodbe. Zaupamo pa vam, da meri koncept v dolžino 4,92 metra, v širino 1,89 metra in v višino 1,76 metra. S temi zajetnimi merami bo avto, ko zapelje na tržišče v serijski podobi leta 2021, prvenstveno namenjen ameriškemu in kitajskemu trgu medtem, ko ga v Evropi predvidoma ne bomo dočakali.

Baterijsko-električni pogonski sklop tvori kombinacija 82-kilovaturnega paketa litij-ionskih baterij v dnu avta, 75-kilovatnega motorja spredaj in 150-kilovatnega motorja zadaj. Četudi premore koncept sistemsko moč 225 kW, je štirikolesno gnan in bo zmogel pospešiti do stotice v 6,6 sekundah, pa ne bo dosegal vratolomnih hitrosti. Njegova največja hitrost namreč znaša samo 180 km/h in je elektronsko omejena. Slednje predvidoma predvsem v sledi zagotavljanja čim večje učinkovitosti pogonskega sklopa, posledično naj bi se I.D. Roomzz z eno polnitvijo zmogel zapeljati največ 450 km daleč (WLTP). Ko bo zmanjkovalo energije v baterijah, bo hitro 150-kilovatno polnjenje omogočalo polnitev baterij do 80 % napolnjenosti v (za električarje kratkih) 30 minutah.

Skoraj prepričani smo, da bodo praktično vse zanimive in všečne oblikovalske rešitve koncepta ostale na ravni študije. Od vsega ima najbrž še največ možnosti za vpeljavo v serijo, ki naj bi stekla leta 2021, baterijsko-električen pogonski sklop.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benzov koncept GLB spaja prostornost z robustnostjo
Vozila Volvo si bodo v Evropi izmenjevala podatke za večjo varnost