Novice

Vozila Volvo si bodo v Evropi izmenjevala podatke za večjo varnost

Vozila znamke Volvo naj bi pričela z izmenjavo telemetričnih varnostnih podatkov v realnem času preko povezave v oblaku na področju celotne Evrope.

 

Volvo že od lanskega leta preizkuša tovrstno komunikacijo med vozili serije 90 in tovornjaki, prodanimi na Švedskem in Norveškem. Tehnologija deluje med vozili, opremljenimi s funkcijo svetlobnega opozarjanja na nevarnost (Hazard Light Alert System). Omenjena funkcija deluje tako, da vsak avtomobil, opremljen s to tehnologijo, ob vklopu varnostnih utripalk pošlje opozorilni signal prek povezave v oblaku vsem vozilom v bližini, opremljenim z enako tehnologijo in jih s tem opozori na morebitno nevarnost. Na ta način omogoča vpogled v razmere na cesti tudi na nepreglednih odsekih, kjer obstaja večja možnost naleta. Funkcija opozarjanja na spolzko podlago (Slippery Road Alert) anonimno zbira podatke o stanju podlage od avtomobilov pred nami in nas po potrebi že vnaprej opozori na možnost zdrsa.

Od prihodnjega tedna naj bi medsebojno opozarjanje med vozili potekalo na področju celotne Evrope. Funkciji svetlobnega opozarjanja na nevarnost in opozarjanja na spolzko podlago naj bi bili del serijske opreme v vozilih Volvo od letnika 2020 dalje, ob ustrezni nadgradnji pa naj bi bili na voljo tudi v modelih, zgrajenih na modularnih platformah (Scalable Product Architecture, Compact Modular Architecture) od letnika 2016 dalje.

Z uvedbo tovrstnih tehnologij pri Volvu še naprej uresničujejo svojo vizijo za večjo varnost na cestah. Prejšnji mesec so namreč objavili, da naj bi po letu 2020 v njihovih vozilih omejili najvišjo možno hitrost na 180 km/h in namestili sisteme, ki bodo spremljali psihofizično stanje voznika. Poleg tega so drugim avtomobilskim proizvajalcem dali na voljo vpogled v dokumentacijo, ki obsega rezultate njihovih štiridesetletnih raziskav s področja aktivne in pasivne varnosti v prometu.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, Autoblog. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Vozila Volvo si bodo v Evropi izmenjevala podatke za večjo varnost"


5 leta 6 dni nazaj

kaj pomaga, če pa ni povsod dobre možnosti za povezavo z oblakom…

 
Volkswagen I.D. Roomzz se podrobneje predstavi
Posebna serija modela Nissan 370Z ob petdeseti obletnici Nissanove serije Z