Novice

Rivian v strateško partnerstvo tudi s Fordom

Ford namerava vložiti 500 milijonov ameriških dolarjev v podjetje Rivian, ki se ukvarja z razvojem električnih vozil.

Po nedavno sklenjenem sodelovanju s spletnim velikanom Amazon, ki je v ameriško startup podjetje Rivian vložil 700 milijonov ameriških dolarjev, bo podjetje stopilo v partnerstvo še z drugim največjim ameriškim proizvajalcem vozil.  Rivian, kjer so pred kratkim predstavili model električnega poltovornjaka R1T, naj bi poleg športnega terenca R1S do leta 2025 načrtoval ponudbo skupno šest električnih modelov pod njihovo znamko.

V partnerstvo vloženih 500 milijonov ameriških dolarjev naj bi Fordu utrlo pot k uvajanju čistejših tehnologij v njihovih modelih. Ameriški proizvajalec namreč načrtuje do leta 2022 trgu ponuditi 40 elektrificiranih modelov. Prihodnje leto naj bi razkrili električnega križanca, kateremu naj bi za navdih služil Ford Mustang, in pa plinsko-električno hibridno različico njihovega najbolj popularnega poltovornjaka F-150, ki naj bi ji kasneje najverjetneje sledil tudi popolnoma elektrificiran model. Glede novega električnega modela, ki naj bi bil zasnovan na osnovi unikatne električne platforme rolke (Skateboard) podjetja Rivian, so zaenkrat pri Fordu še precej skrivnostni.

Očitno so pri Fordu prehod k elektrifikaciji vzeli precej resno, saj so pred kratkim sklenili tudi sodelovanje z nemškim Volkswagnom. Poleg skupnih projektov na področju poltovornjakov in lahkih gospodarskih vozil, naj bi Ford predvidoma dobil tudi dostop do Volkswagnove električne platforme MEB, ki bi jim olajšala razvoj električnih vozil manjšega velikostnega razreda.

Rivian kljub vloženim sredstvom še naprej ostaja neodvisno podjetje, po odobritvi vlaganj s strani regulatorjev pa naj bi se sedemčlanskemu upravnemu odboru podjetja pridružil Joe Hinrichs, vodja Fordovega avtomobilskega oddelka.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend, Ford. Foto: Ford, Rivian.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mitsubishijev Pajero se poslavlja z domačega trga
Volkswagen predstavil ID.R za napad na rekord Nürburgringa