Novice

Volkswagen z novimi proizvodnimi zmogljivostmi za nižjo ceno baterij

Nemški avtomobilski proizvajalec je v okviru dogodka Power Day predstavil strategijo proizvodnje baterij in mreže polnilnih mest do leta 2030.

Pri Volkswagnu z vedno daljšimi koraki stopajo na pot elektrifikacije, zato nameravajo v Evropi zgraditi šest novih proizvodnih obratov, ki naj bi zagotavljali zadostno količino baterij za načrtovano proizvodnjo električnih avtomobilov v prihodnosti. Povečanje proizvodnih kapacitet in uvedba novih tehnologij naj bi potencialno zmanjšala ceno proizvodnje baterij do 50 odstotkov in posledično omogočila cenovno dostopnejša električna vozila.

V načrtovanih proizvodnih obratih naj bi po letu 2023 pričeli s proizvodnjo baterij po novi zasnovi, ki naj bi bila optimizirana za enostavnejšo proizvodnjo in lažje recikliranje. Zasnova novih baterij sicer vsaj na začetku še ne bo temeljila na tehnologiji elektrolita v trdnem stanju, vendar naj bi že upoštevala lastnosti in zgradbo tovrstne tehnologije, ki naj bi po napovedih Volkswagnovih inženirjev prišla v splošno rabo nekaj let po predstavitvi. Baterije, zasnovane in izdelane po novi tehnologiji, naj bi do leta 2030 uporabili pri 80 odstotkih električnih modelov skupine Volkswagen.

V okviru šestih predvidenih “megatovarn” naj bi izdelali letno količino baterij skupne kapacitete 240 GWh, kar naj bi zadostovalo za izdelavo petih milijonov baterijskih paketov za model ID.3 v njegovi osnovni konfiguraciji, prva proizvodna obrata pa naj bi postavili v mestih Salzgitter v Nemčiji in Skellefteå na Švedskem. V švedskem obratu naj bi potekala proizvodnja dražjih baterijskih paketov, namenjenih Volkswagnovim premijskim znamkam, medtem ko naj bi v nemškem proizvodnem obratu zagnali prvo proizvodnjo novo zasnovanih baterij.

Po besedah Thomasa Scmalla, vodje Volkswagnovega oddelka za tehnologijo, je njihov cilj zmanjšanje stroškov in kompleksnosti baterijskih paketov ob hkratnem povečanju zmogljivosti in dosega, saj naj bi le na takšen način lahko električno mobilnost približali širšemu krogu uporabnikov.

Poleg proizvodnje baterij se pri Volkswagnu ukvarjajo tudi z izboljšavami mreže polnilnih mest in se v ta namen povezujejo z vrsto energetskih podjetij širom Evrope. Do leta 2025 naj bi na področju Evrope upravljali skupno 18.000 hitrih polnilnih mest ter s tem omogočili lastnikom električnih vozil kar najenostavnejšo uporabo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen z novimi proizvodnimi zmogljivostmi za nižjo ceno baterij"


xxl
3 leta 1 mesec nazaj

Bo ceneje, ja. Pa ne za končnega kupca.

 
Toyota komaj čaka nastop v Šanghaju
Toyotino zavezo malim avtomobilom izpolnjuje vizija Aygo X Prologue