Novice

Volkswagen razkriva prve prototipe robotskih polnilnic

Robotske polnilnice naj bi zagotavljale popolnoma avtomatizirano polnjenje električnih avtomobilov na temu namenjenih parkiriščih.

Pri podjetju Volkswagen se že od vsega začetka zavedajo dejstva, da je za normalno uporabo električnih avtomobilov potrebno zagotoviti ustrezne polnilne kapacitete in vzporedno tudi na tem področju razvijajo različne rešitve. Zanimiv pristop, ki so ga prvič predstavili pred enim letom, je uporaba polnilnih robotov, ki lahko popolnoma avtomatizirano omogočijo polnjenje električnih vozil.

Robotsko polnilnico naj bi bilo možno aktivirati preko aplikacije ali pa v neposredni komunikaciji avtomobila preko sistema Car-to-X. Priklop in potek polnjenja naj bi potekal popolnoma samodejno. Ena robotska polnilnica bi lahko istočasno poskrbela za polnjenje večjega števila vozil, saj bi do vsakega pripeljala in priklopila polnilno enoto, ki vključuje tudi shrambo električne energije. Po končanem polnjenju bi robot samodejno odklopil mobilno polnilno enoto ter jo dostavil do osrednje polnilne postaje, kjer bi se ponovno napolnila.

Po besedah Thomasa Schmalla, izvršnega direktorja poslovne enote Volkswagen Group Components, je en večjih izzivov, ki čakajo proizvajalce električnih vozil, vzpostaviti ustrezno in učinkovito polnilno infrastrukturo. Pri Volkswagnu zato razvijajo rešitve, ki bi, v izogib visokim stroškom stacionarnih polnilnic, omogočile uporabniku prijazno in stroškovno učinkovito polnjenje. S tem namenom je, poleg razvoja robotskih polnilnic, potekal tudi razvoj mobilnih polnilnih postaj, ki naj prešle v širšo uporabo že v prihodnjem letu.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Volkswagen. Foto in video: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Volkswagen razkriva prve prototipe robotskih polnilnic"


Gosic
3 leta 3 meseci nazaj
kseb
3 leta 3 meseci nazaj

Najprej naj razvijejo in začno prodajat normalne avte na elektriko za navadne delavske plače (to pomeni 20.000 EUR za avto velikosti Golfa z realnim dosegom 400-600 km, ki nima 200+ konjev in futuristične oblike). Manjši avti pač za nižjo ceno, recimo avto ranga Clio pač za ceno od 12.000 EUR gor, doseg pa 200-300 km.
Ko bo na cesti veliko takih vozil pa se lahko VW “preserava” s dodatnimi sladkorčki ala roboti za polnjenje in podobno šaro.

tha_man
3 leta 3 meseci nazaj

Odlično. Takšni robotki na parkiriščih in v parkirnih hišah bi bili kar elegantna rešitev. Ampak naj poštimajo tud plačevanje, da ne boš rabil pešnajst accountov, aplikacij in ne vem česa še za vsakega ponudnika posebej. Tukaj mora bit standardizirana rešitev, najbolje integrirana v sam avtomobil, kjer boš pač plačal s kartico ali kakšno od Apply/Google/whatever-Pay variant, nakar se bo robotek odklopil in se boš lahko odpeljal.

 
Kombinirana vozila pod drobnogledom Euro NCAP
Kljub dogovoru britanska avtomobilska industrija še vedno na udaru