Novice

Volkswagen vsako leto z novim električnim modelom

Pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu se nameravajo elektrifikacije lotiti še bolj temeljito in dvigajo lestvico zastavljenih ciljev na tem področju.

Izvršni direktor znamke Volkswagen Ralf Brandstätter je predstavil načrte v okviru strategije Accelerate, ki naj bi postavljala nove, bolj optimistične temelje elektrifikaciji in znamko predstavila kot najbolj atraktivno na področju trajnostne mobilnosti. Kljub podvojenim ciljem prodaje električnih avtomobilov v prihodnjih desetih letih, pa se pri Volkswagnu zavezujejo še k razvoju nove generacije motorjev z notranjim zgorevanjem, ki tudi v prihodnosti ostajajo del njihove ponudbe.

Po predstavljenih načrtih naj bi prodaja popolnoma električnih modelov znamke do leta 2030 dosegla 70 odstotkov njihove celotne prodaje na evropskih tleh, medtem ko naj bi na Kitajskem in v ZDA električni avtomobili do takrat predstavljali polovico njihove celotne prodaje. Obenem se zavezujejo, da bodo z namenom doseganja zastavljenih ciljev vsako leto predstavili vsaj en nov, popolnoma električni model.

Tekom letošnjega leta naj bi predstavili kar tri električne modele – štirikolesno gnani ID.4 GTX in kupejevskega križanca ID.5, ki jima bo proti koncu leta sledil še večji električni križanec ID.6, namenjen kitajskemu trgu. V prihodnjem letu bosta sledila produkcijska različica modela ID.Buzz ter model karavana, zasnovan po navdihu koncepta ID.Vizzion, do leta 2025 pa naj bi razkrili še najmanjšega člana njihove električne družine, ki bo najverjetneje poimenovan ID.1. Leto zatem naj bi se paleti električnih vozil znamke Volkswagen priključila še električna limuzina višjega razreda, ki bo zasnovana na novi, naprednejši platformi in nastaja pod kodnim imenom Trinity.

Kljub smelim načrtom v zvezi z elektrifikacijo naj bi pri Volkswagnu še naprej razvijali tudi ponudbo avtomobilov s klasičnimi vrstami pogona, ki naj bi jim zvišali učinkovitost s pomočjo hibridizacije. Po trenutno znanih načrtih naj bi svoje naslednike dobili modeli Golf, Tiguan, Passat in T-Roc, uporaba naprednejše tehnologije priključnih hibridov pa naj bi, ob povečanem električnem dosegu tovrstnih vozil, v določeni meri zadostila tudi vedno bolj strogim omejitvam, ki jih evropske države napovedujejo v zvezi z izpusti.

Poleg tega namerava Volksagen v roku prihodnjih petih let vložiti okrog 14,6 milijard evrov v razvoj in implementacijo digitalnih rešitev ter avtonomnih tehnologij, ki jih nameravajo ponuditi takoj, ko bo zakonodaja to omogočala. Po napovedih Ralfa Brandstätterja naj bi bile avtonomne tehnologije v uporabi ob koncu tega desetletja, pri Volkswagnu pa naj bi poskrbeli, da bodo tovrstne tehnologije na voljo čim širšemu krogu uporabnikov. V povezavi z digitalizacijo so se med drugim tudi zavezali, da bodo pri vseh novih modelih ID, proizvedenih od
letošnjega 8. koledarskega tedna dalje, vsake tri mesece na daljavo posodobili programsko opremo, da bo vozilo kupca vedno opremljeno z najnovejšimi digitalnimi rešitvami. Posodobitve bodo lahko poleg optimizacije delovanja programske opreme vsebovale tudi nove funkcije in možnosti za individualizacijo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Volkswagen. Foto in video: Volkswagen.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Začenja se predprodaja Volkswagna ID.4
Projekt Trinity bo postavljal nove mejnike