Novice

Volvo pospešuje razvoj programske opreme za samovozeče avte

Zenuity, skupno podjetje, v katerem imata enakovreden del Volvo in Veoneer, bodo razdelili v dve ločeni enoti. TIsta, ki bo ostala v lasti Volva, se bo osredotočala na razvoj in komercializacijo programske opreme za nenadzorovano vožnjo avtonomnih vozil.

Ločena poslovna enota naj bi postala normalno operativna v tretji četrtini letošnjega leta. Cilj Švedov je razviti programsko opremo, ki jo bodo vgradili v naslednjo generacijo svojih vozil, postavljenih na platformo SPA2.

Håkan Samuelsson je povedal, da so pri Volvo Cars zavezani ponuditi trgu avtonomno tehniko, ki bo zmožna samostojne in s strani voznika nenadzorovane samostojne vožnje za uporabo na avtocestah. Dodal je še, da so z ustanovitvijo samostojnega podjetja, ki ima en sam razvojni fokus, zagotovili dobro podlago za uresničitev te zaveze.

Kot del svežega dogovora bodo operacije in delovna sila Zenuityja v Götheborgu in Šanghaiju prestavljene v novoustanovljeno podjetje. Zenuity naj bi sicer že uspel razviti zelo dobro platformo, ki jo bodo s prestrukturiranjem operacij lahko še bolj učinkovito razvili do zrelosti, ki bo primerna za uporabo na odprtih cestah. Dennis Nobelius, vodja Zenuityja, je prepričan, da bo čez nekaj let na svetu samo nekaj programskih platform za avtonomna vozila in njihov namen je, da bi bila njihova ena izmed njih.

Lansko leto je švedska agencija za promet dovolila Zenuityju izvajanje testov s samovozečimi vozili na običajnih in tudi za javnost normalno dostopnih avtocestah, pri čemer so vsa testiranja še vedno potekala z ustrezno izobraženimi vozniki.

Volvov načrt je, da začnejo s prodajo samovozečih modelov enkrat po letu 2021, do leta 2025 pa naj bi bila že tretjina vseh prodanih Volvov opremljena z vso potrebno tehniko za popolnoma avtonomno vožnjo. Sami pri tem izraz »popolnoma avtonomno vožnjo« sicer v tem trenutku niso označili s stopnjo avtonomnosti, a glede na napovedi strokovnjakov, ki jim je zrelost sistemov samovozečih avtomobilov bolj poznana, ta leta 2025 zelo verjetno še ne bo dosegala najvišje (5) ravni, ampak največ tretjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Volvo pospešuje razvoj programske opreme za samovozeče avte"


Novinec1968
1 mesec 24 dni nazaj

Ali ni Uberjev Volvo, prvi avtonomni avtomobil, ki je ubil pešca? Volvo bo (je) s tem
za vedno vpisan v avtomobilsko zgodovino,

tha_man
1 mesec 24 dni nazaj

Jaz bi imel takega s 5. stopnjo za vsakodnevno drajsanje na šiht in domov, za zraven pa še enega brez avtonomnosti za vikend izlete in lepe dni. Karkoli manj od 5. stopnje ima določen smisel le, če je v mestih (in med njimi) slabo poštiman javni promet. Dober javni promet je IMO edina prava rešitev gužve na cestah, nesreč in okoljskih težav, ne pa avtonomni (ali električni) avtomobili. Edino kjer bodo avtomobili še vedno potrebni bo podeželje oz. nasploh povezave med kraji, kjer živi premalo ljudi da bi se (dober) javni promet splačal.

xxl
1 mesec 24 dni nazaj

Saj, ko bodo dosegli 5. stopnjo, me ne zanimajo več.

 
Honda bo do leta 2024 predstavila dva nova električna modela
Mazda ob stoletnici s posebno serijo