Novice

Volvo in Geely v skupen razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem

Volvo in njihov kitajski lastnik Geely se pripravljata na združitev poslovanja njunih divizij razvoja in izdelave motorjev z notranjim zgorevanjem.

Novoustanovljeno samostojno podjetje naj bi se osredotočalo na razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem in hibridnih pogonskih sklopov, Volvo pa bo lahko svoje zmogljivosti usmeril v razvoj baterijsko-električnih pogonov. S tem bi prevzelo nalogo dobavitelja običajnih in hibridnih pogonskih sklopov za skupino Geely oz. njene znamke, kot so Volvo, Proton, Lotus in Lynk&Co. Pri tem Švedi in Kitajci ne izključujejo možnosti sodelovanja v dobavi z drugimi proizvajalci.

V prodjetju bi našlo delo 5.000 zaposlenih iz Geelyja in 3.000 ljudi iz Volva, s čimer bodo na ravni skupine obdržali enako število zaposlenih. Obe podjetji, Geely in Volvo, sta že pričeli z ločevanjem poslovanja svojih divizij pogonskih sklopov z namenom srednjeročne združitve pod skupno streho.

Hibridna vozila rabijo najboljše motorje z notranjim zgorevanjem in novo ustavljeno podjetje bo imelo znanje, zmogljivosti in izkušnje, da bo lahko razvijalo sodobne motorje na stroškovno učinkovit način.

Volvo pri tem pravi, da jim bo tovrstna preureditev poslovanja omogočila osredotočanje na razvoj njihovih baterijsko-električnih modelov ter s tem izpolnitev napovedi, da bodo ponudili v vseh svojih modelih na nek način elektrificirano izpeljanko ter da bo do leta 2025 več kot polovica prodanih Volvov baterijsko-električnih. Naj spomnimo, da bodo Švedi v naslednjih dnevih odstrli zadnje tančice skrivnosti s svojega prvega baterijsko-električnega modela XC40.

Načrti o praktični združitvi naj bi bili trenutno v fazi pogajanj pri upravnih odborih Geelyja in Volva, kot tudi pri za to pristojnih organih ter sindikatih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pripravlja Audi tudi električni kupe A5?
Danska se zavzema za prepoved vozil z motorjem na notranje zgorevanje že po letu 2030