Novice

Volvo samovozečih vozil ne bi pošiljal v mestna središča

Poleg prehoda k hibridom in električnim vozilom se vse več proizvajalcev vozil usmerja v razvoj polne avtonomije v vožnji. Nekateri že ponujajo delne rešitve, kmalu pa lahko na naših cestah pričakujemo tudi samovozeča vozila – a kot pravi Volvo. še vsaj nekaj časa v mestnih središčih.

Na razkritju nove konceptne serije 40 je Håkan Samuelsson, izvršni predsednik Volva, dejal, da podjetje zaenkrat ne namerava usmeriti polno avtonomnih vozil v mestna središča. ”Naša ambicija ni narediti avtomobil, ki bi v urbanih okoljih lahko vozil od točke A do B. Ali kot običajen uporabnik res sanjate o tem? Bolj verjamemo, da obstajajo situacije, v katerih res ni prijetno voziti in kjer lahko preklopite na avtopilota, se udobno namestite in delate nekaj drugega, čas porabljate bolj učinkovito. Takšen je produkt, ki ga razvijamo.”

Po pisanju medija Autocar švedski proizvajalec vozil verjame v delni samovozeči sistem, ki ga seveda tudi razvija. Naslednje leto bo podjetje pričelo z velikopoteznimi preizkusi svojega sistema Intellisafe Autopilot v Gothenburgu. Program Drive Me bo, ob uspešnih testih, kmalu zatem na voljo tudi širši publiki.

Inženirji pravijo, da je IntelliSafe Autopilot eden najbolj naprednih in najlažjih za uporabo. Znal bo predvideti, kdaj bo voznik prevzel nadzor nad avtonomnim načinom in kako bo to naredil. Uporabniški vmesnik je prirejen za preprosto in intiutivno uporabo, avtonomni način pa se vklopi in izklopi preko namenske ročke na volanskem drogu.

Zaradi nesreče s Teslinim avtopilotom se pojavlja vse večji dvom v pripravljenost tehnologije. Številni proizvajalci bodo v primeru nesreče le delno prevzeli krivdo, toda pri Volvu stojijo za svojim znanjem. ”Če želiš biti na trgu, moraš prevzeti odgovornost. Če nisi pripravljen na to, moraš početi kaj drugega. Volvo ne bi tržil nečesa, kar lahko vključiš in nato uživaš, če ne bi šlo za preverjen sistem, ki je popolnoma varen,” je še dejal Samuelsson.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volvo.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Za razvajene je na poti Porsche Panamera s podaljšano medosno razdaljo
Jubilejni Jeep Wrangler 75th Salute