Novice

Volvo XC90 končno razkrit

Že kar nekaj časa je minilo od predstavitve koncepta XC Coupe in Volvo je danes tudi uradno predstavil svojega paradnega konja, ki nakazuje prihodnje usmeritve znamke.


V zadnjem času nas Volvo kar zasipava z novimi novicami. Pred dnevi so uradno potrdili prihod manjšega trivaljnika, sledila je predstavitev AstaZero varnostnega poligona, danes pa so kot strela z jasnega svetovni svet preplavile uradne fotografije nove generacije Volva XC90. Zasnovan je na novi arhitekturi SPA (Scalable Product Architecture), ki je bistveno lažja in varnejša, hkrati pa primerna za številna druga vozila iz družine Volvo.

Nova generacija XC90 se lahko pohvali s povsem novim zunanjim oblikovanjem, ki pa še vedno kaže prepoznavne oblikovalske znake, predvsem na nosu vozila. Diagonalno postavljena značka  uspešno razbije monotonost in optično poveča prednji del vozila. Kot smo videli že v konceptu, so tudi serijsko vgrajena LED svetila v obliki prevrnjene črke T. Volvo jih je igrivo poimenoval ”Thorovo kladivo” ter z njimi želi poudariti provokativen zunanji videz.

Pod pokrovom se skrivajo močni štirivaljniki iz družine Drive-E, ki prepričajo s svojo učinkovitostjo. Prvi v ponudbi je prisilno polnjeni 2.0- litrski T6, ki s pomočjo dodatnega kompresorja premore 239 kilovatov moči in 400 Nm navora. Drugi je turbodizelski twin-turbo D5, ki ima 168 kilovatov in 470 Nm navora. Močnejša različica bo opremljena tudi s štirikolesnim pogonom, z obema motorjema pa bo sodeloval samodejni osemstopenjski menjalnik.

Kmalu bosta na voljo še priključni hibrid, ki združuje 2,0-litrski turbobencinski in električni motor s skupno sistemsko močjo 298 kilovatov in 640 Nm navora. Kljub največji moči ga odlikuje najmanjši izpust CO2 med vsemi motorji, saj  na prevožen kilometer proizvede le 65 gramov CO2. Dizelski agregat D4 s 142 kW in 400 Nm navora bo v ponudbi šele septembra prihodnje leto.

Poleg izboljšane učinkovitosti se XC90 predstavlja tudi s številnimi premiernimi varnostnimi rešitvami. Sistem ”run-off” zategne varnostne pasove in aktivira sistem za absorbcijo energije v sedežih ob prehodu na zahteven teren. Druga varnostna rešitev je sistem samodejne zavore, ki prepreči trčenje z vozilom in s tem prepreči hujšo nesrečo. Pri Volvu so s številnimi uporabljenimi rešitvami prepričani, da je XC90 postal najbolj varno vozilo na svetu, ki je poleg vsega narejeno brez kompromisov.

Velik korak naprej predstavlja tudi notranjost vozila, ki sledi senzualni liniji iz koncepta. Osrednji greben je postavljen prečno in se elegantno zliva z ostalimi linijami. Pokončno postavljen osrednji zaslon močno spominja na tistega iz Tesle. Z lesenimi dodatki pričara občutek domačnosti in prestižnosti.

Cena za osnovni model v ZDA znaša 48.900 dolarjev, serijsko pa bo imel vgrajeno tudi stekleno panoramsko streho in navigacijsko napravo. Volvo bo najbolj zagrizenim kupcem ponudil 1.927 omejenih modelov poimenovanih ”First Edition”, s čimer bodo zaznamovali leto ustanovitve podjetja. Posebno edicijo si bodo kupci lahko naročili izključno preko spletne strani www.volvocars.com od tretjega septembra ob 16:00 po srednjeevropskem času dalje. Cena za ekskluzivno opremljeni XC90 se po poročanju britanskih medijev prične pri 86.500 evrih.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo, AutoExpress, Autoblog.  Foto: Volvo)

Opomba uredništva: Izvedeli smo že tudi, da bo v Sloveniji na voljo z začetno ceno 56.400 evrov.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Smarta še na poti, cene so že tu
Trideseti rojstni dan Toyotinega Land Cruiserja 70