Frankfurt

Vožnja bo najprej podprta z asistenčnimi sistemi, šele kasneje avtomatizirana

Vsi, ki spremljamo avtomobilizem z nekaj več zanimanja, smo v zadnjih letih priča velikemu prodoru varnostno-asistenčnih tehnologij, ki vozniku pomagajo v vožnji ter skušajo v čim več primerih preprečiti ali omiliti posledice cestnih nezgod. Smer razvoja brez dvoma vodi v še bolj sistemsko podprto vožnjo, končni rezultat pa bo najverjetneje uporaba samovozečih avtomobilov.

Svet brez prometnih nesreč

Kljub temu, da si ne želim časov, ko bo avtomobil neprestano vozil namesto mene, vidim prednosti razvoja asistenčnih tehnologij v tem, da aktivno preprečujejo nesreče in zmanjšujejo število tistih z najhujšimi posledicami. In ne glede na to, kako skeptična sem do samovozečih pametnih kupov pločevine, se verjetno strinjate z mano, da bodo (kljub kakšni neizogibni napaki) računalniki pod črto naredili manj škode, kot jo za volanom danes naredimo ljudje.

V Frankfurtu sem že prvo jutro sedla za mizo na tiskovni konferenci podjetja Continental, enega največjih dobaviteljev v avtomobilski industriji. Zanimivo je, da so se kot dobavitelj izpostavili bistveno bolj od proizvajalcev avtomobilov ter aktivno osveščajo, tako končne uporabnike – voznike kot tudi zakonodajalce, o prednostih in izzivih, ki jih prinaša uporaba naprednih tehnologij pri zmanjševanju (posledic) prometnih nesreč.

Dr. Elmar Degenhart, izvršni direktor Continental
Dr. Elmar Degenhart, izvršni direktor Continental

Kot je v uvodu povedal izvršni direktor podjetja Elmar Degenhart, v Continentalu sistematično delujejo v smeri treh osnovnih ciljev: ničelnega števila nesreč, medsebojno povezljivih pametnih avtomobilov, za več udobja in priročnosti v vožnji, ter čistejšega zraka.  Meni, da dokončna odprava cestnih nesreč ni več utopična ideja, pot k njeni uresničitvi pa vodi preko z asistenčnimi sistemi podprte vožnje. V končni fazi naj bi asistirana vožnja s pomočjo podatkov številnih senzorjev privedla do namestitve gumba za samodejno vožnjo, kar bo vozniku prineslo dodatno svobodo – a le, če bo sam tako želel.

Resne priprave

Po njegovih besedah je prišel čas za vključevanje regulatorjev, ki morajo pripraviti zakonske podlage za samodejno vožnjo. Slednja naj bi prišla postopoma – Degenhart napoveduje preboj visoko avtomatizirane vožnje nekje po letu 2020, povsem samodejne vožnje pa po letu 2025.

Continental press conference IAA 2V podjetju so prepričani, da pokrivajo s svojo dejavnostjo vsa ključna področja, saj je za doseganje zastavljenih ciljev prav tako pomembna visoko zmogljiva pnevmatika, kot tudi vrhunska napredna elektronika, ki jo vgrajujejo v svoje sisteme.  Mreža senzorjev v vozilu se širi na pnevmatike, od koder bodo v prihodnosti posredovali informacije o stanju cestišča ter dopolnili obstoječe podatke, da bo sistem na njihovi podlagi zmožen predvidevati, kaj nas na cesti čaka čez 300 metrov.

Varčevanje v polnem zamahu 

Prihranki, ki obenem zmanjšujejo stroške uporabnikov ter znižujejo emisije škodljivih snovi, postajajo vodilo razvoja v avtomobilski industriji, pa naj gre za učinkovite in lahke turbo polnilnike, gume z nizkim kotalnim uporom ali pomoč podatkov sistema, ki omogoča boljše predvidevanje in posledično nižjo porabo goriva na cesti.

Continental press Frankfurt 2015 (4)Kljub temu, da zakonodajalci neprestano znižujejo dovoljene meje emisij škodljivih snovi, Degenhart predvsem zaradi omejitev obstoječe tehnologije baterijskih celic v bližnji prihodnosti ne pričakuje poplave električnih vozil. Izključno električna vozila naj bi, vsaj do preboja naslednje generacije baterijskih celic, ostala nišen produkt.

Veliko upanja namesto tega pri Continentalu polagajo v razvoj t.i. blagih 48-voltnih hibridov, ki so v primerjavi z aktualnimi bolj cenovno dostopni ter uporabni v vseh segmentih vozil. Z njihovo velikoserijsko proizvodnjo v Evropi, Aziji in ZDA naj bi pričeli že v naslednjem letu.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen zaradi dizelske afere z vsakim dnem v večjih težavah
Dizelska prevara sega za mnoga vrata, Winterkorn odstopil