Novice

Zavod Vozim: v Sloveniji sploh nimamo alkoholne politike

Iniciativa Zavoda Vozim za manj voženj pod vplivom alkohola v letošnjem letu naslavlja zakoreninjenost alkohola v slovenski kulturi.

Zavodu Vozim lahko za začetek čestitamo za dolgoletno vztrajno delo na področju osveščanja slovenske in širše javnosti o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in posledicah tovrstnega ravnanja. Na našem portalu njihove projekte spremljamo že več kot desetletje, v zadnjih letih pa jim izjemne zasluge za prometno varnost priznava tudi mednarodna strokovna javnost.

Pred letošnjo praznično sezono so se skupaj s partnerji v iniciativi Heroji furajo v pižamah osredotočili na problematiko normalizacije pitja alkohola v slovenski družbi. Na osnovi raziskave 400 naključnih slovenskih popularnih pesmi so namreč zaključili, da se v več kot četrtini slovenski pesmi pojavlja alkohol, kar po njihovem mnenju vodi v družbo, kjer je alkohol popolnoma sprejemljiv. Hkrati je Slovenija po rabi alkohola in smrti zaradi alkohola zelo visoko na lestvici EU, saj je na letni ravni kar 1.500 nesreč in 890 smrti mogoče neposredno pripisati alkoholu.

Na okrogli mizi ob predstavitvi letošnje iniciative je mag. Vesna Marinko generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje med drugim povedala: »Odnos Slovencev do pitja alkohola je zelo sprejemajoč, prisoten je na praktično vsakem pomembnem dogodku posameznika in družbe. Z njim pa se srečujejo že otroci pri 10., 11. letih, pri 13. letih po raziskavah sodeč že polovica otrok poskusi alkohol. V zadnjih letih pa opažamo trend naraščanja deleža mladih žensk, ki tvegano pijejo. Vsak požirek pušča sledi ne le v posamezniku in njegovih najbližjih, temveč tudi v celotni družbi. Zato se moramo osredotočiti na vzpostavljanje telesnemu in duševnemu zdravju naklonjenih okolij doma, v šolah, na delovnih mestih in drugod.«

Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi, je pojasnil, da je  problem vožnje pod vplivom alkohola pri nas še vedno velik. Alkohol se po njegovih besedah odraža na prav vseh področjih, ki jih obravnavajo policisti, zato je zelo pomembna preventiva in združen pozitiven pristop vseh deležnikov.

David Razboršek, direktor Zavoda Vozim, meni, da je težava v tem, ker v Sloveniji sploh nimamo alkoholne politike, saj se do sedaj te problematike nobena vlada ni lotila celostno: »Pomembno bi bilo sprejeti učinkovite ukrepe, kot so zmanjševanje cenovne dostopnosti alkohola, večji nadzor nad t.i. domačo proizvodnjo alkohola, še večje omejevanje oglaševanja alkohola tudi na digitalnih medijih, večji nadzor nad dostopnostjo alkohola pri mladih, zagotavljanje programov za zgodnjo prepoznavo oseb, ki tvegano pijejo. Prav tako pa nam škripajo stvari na področju in izvedbi zakonodaje pri vožnji pod vplivom alkohola – govorimo o pridržanju, vračilu vozniških, dejstvu, da alkohol še vedno ni primarni vzrok prometnih nesreč, …« Dodal je, da mladi resnično delajo velike korake naprej in za njih vožnja pod vplivom alkohola sploh ni sporna, a tovrstno ravnanje ostaja velik problem med starejšimi vozniki.

Avtomobilizem.com (Vir: Zavod Vozim. Foto: Andrej Križ.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
ACEA z novim manifestom za prihodnost mobilnosti
Peugeot 208 Rallye: švicarski poklon legendi