Novice

Zunanji skeleti v pomoč Audijevim delavcem v proizvodnji

Pri Audiju so pričeli primerjalno študijo dveh različic zunanjih opor, ki naj bi delavcem v proizvodnji olajšale opravljanje del nad višino glave.

Kljub varčevalnim ukrepom in najavi odpuščanj pri Audiju še naprej ohranjajo skrb za dobrobit njihovih zaposlenih, zato so pričeli s preizkušanjem zunanjih opornic (exoskeletons), ki naj bi olajšale obremenitve ob opravljanju del nad glavo. S preizkušanjem so pričeli na različnih oddelkih proizvodnega obrata v nemškem Ingolstadtu, kjer bodo ugotavljali prednosti in slabosti obeh različic, ki jih trenutno uporablja približno 60 zaposlenih.

Cilj študije je ugotoviti, v kolikšni meri tovrstni pripomočki olajšajo delo in zmanjšajo obremenitve ob ponavljajočih se gibih ter dvigovanju potrebnega orodja, ob sami uporabi pa naj bi se pokazale tudi morebitne slabe lastnosti, kot je na primer omejenost gibanja ali obrabljenost uporabljenih materialov ob daljši uporabi.

Zunanji skeleti so zasnovani z namenom zmanjševanja obremenitev mišic in sklepov ramenskega dela ter s tem preprečevanju poškodb ali obrabe. Trenutno preizkušajo dva modela različnih proizvajalcev – Paexo proizvajalca Ottobock in Skelex 360 podjetja Skelex. Oba modela se nosita podobno kot nahrbtnik, z jermeni preko ramen ter dodatno učvrstitvijo s pasom okoli bokov, ter podpirata roke ob dvigu nad višino glave. S tem se zmanjša obremenitev ramenskega sklopa, saj se preko zunanje opore del teže prenese nižje na boke. Prenos teže naj bi deloval na osnovi mehanskega prenosa sil ter za delovanje ne potrebuje nobenega dodatnega pogona, preizkusi pa potekajo po različnih scenarijih ob statičnih in dinamičnih aktivnostih pri montaži zavornih inštalacij ter pritrjevanju zaščitnih plošč na spodnjem delu avtomobila ter v lakirnici ob nanosu protikorozijske zaščite in tesnilnih mas.

Po besedah Petra Kösslerja, člana Audijevega upravnega odbora, ki je zadolžen za področje proizvodnje in logistike, so zaposleni najpomembnejše premoženje podjetja, zato se trudijo olajšati njihova vsakdanja opravila ter s tem ohraniti njihovo zdravje in dobro počutje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tudi Turčija na avtomobilskem zemljevidu
Tehnologija priključnega hibrida tudi v modelih Jeep Renegade in Compass